Kur'ân-ı Kerim'de inzâr ve tebşîr kelimelerinin kullanımı ve bunların insan davranışlarına yansımaları
The use of the words of inzar and tebshir in the Quran and their reflections on human behaviors
  1. Tez No: 795092
  2. Yazar: METİN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İnzâr, Tebşîr, Rahmet, İmtihan, İnsan, Cennet, cehennem, Inzâr, Tebşîr, Mercy, Exam, Human, Paradise, Hell
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Cenâb-ı Hak, her şeyi bir ölçüye ve dengeye göre yaratarak kendi sanatının mükemmelliğini göstermiştir. Bu sanatın en değerli parçası ise Kur'ân'ın tabiriyle yaratılmışların en şereflisi olarak belirtilen insandır. Ancak Allah, yarattığı insanın yaşamını kanunlar aracılığıyla yönlendirmiş, bu kavramları ve hükümleri anlayıp kavraması ve tercih hakkını kullanması için de akıl nimetini vermiştir. Rahmet ve Merhameti yüce olan Allah, insanın atası Hz. Âdem ve Havva'yı cennetine koyarak tebşir tecellisinde bulunmuş, aynı zamanda cennetteki muayyen bir ağaca yaklaşmaması konusunda da inzâr ile tecelli etmiştir. Ne var ki, Âdem ve eşi uyarılara rağmen yasaklı işi yapmıştır. Bu uyarıyı dinlememenin karşılığında da, mahiyeti çok da açık olmayan bir şekilde, insanlık hala yaşadığı dünyaya gönderilmiştir. Allah, bu muhteşem evreni ve dünyayı halifem dediği insan için yaratmıştır. Bununla beraber insanın imtihan edilmesi; kazananların cennete, kaybedenlerin ise cehenneme gideceği hakikati, Kur'ân naslarında bildirilmiştir. Nitekim Allah'ın görevlendirdiği peygamberler de, dünya ve ahirette rahata kavuşmanın sırrının iman edip, salih amel işleme olduğunu her fırsatta insanlara haber vermişlerdir. Bu hakikatlerin insanlığın davranışlarına nasıl bir yansımanın olduğuna vurgu yapılmıştır. İşte bu çalışmada insanoğlunun müjdelenmesi ve uyarılması ile alakalı kavramları Kur'ân ve çeşitli kaynaklar çerçevesinde tahlil edilerek konu hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşmaları hedeflenmiştir. Ayrıca inzâr ve tebşîr kavramları hayatın, yüce Allah'ın insanlar için yarattığı bir imtihan vesilesi olduğuna işâret ederek, böylece Rahmeti gazabını aşmış bir yaratıcının azametinin üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Allah almighty has shown the perfection of His own art by creating everything according to a measure and balance. The most valuable part of this art is the human being, who is stated as the most honorable of the creatures in the words of the Qur'an. However, Allah has directed the life of the human being He has created through laws, and has given him the blessing of reason so that he can understand and comprehend these provisions and use his right of choice. Allah, whose mercy and mercy is supreme, is the ancestor of man. He gave warning by putting Adam and Eve in Paradise, at the same time he denied not to approach a tree in Paradise. Because Adam and his wife did the forbidden work despite the warnings. In return for not listening to this warning, humanity was sent to the world where it still lives. Allah created this magnificent universe and the world for the person he calls his caliph. However, it is stated in the Qur'an that people who are tested will go to heaven and those who lose will go to hell. As a matter of fact, the prophets appointed by Allah have informed people at every opportunity that the secret of finding comfort in this world and the hereafter is to believe and do good deeds. In this study, it is aimed that people can reach more comprehensive information on this subject by analyzing the concepts related to the good news and warning of human beings within the framework of the Qur'an, hadith and various sources. In addition, stating that the concepts of tebşîr and inzar are a means of testing created by almighty Allah for people, the majesty of a creator whose mercy exceeded his wrath was emphasized.