Z kuşağının siyasi partilere yaklaşımı Mardin: Artuklu örneği
The approach of the 'Generation Z' to political parties: The case of Mardin-Artuklu
  1. Tez No: 795399
  2. Yazar: BERİVAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN ÇATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak, Siyasi partiler, Z kuşağı, Tabakalaşma, Sosyalizasyon, Sosyoloji, Generation, Political parties, Generation Z, Stratification, Socialization, Sociology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Z kuşağının siyasi partilere yaklaşımının incelendiği bu çalışma Mardin'in Artuklu ilçesinde yaşayan Z kuşağı 18-26 yaş arasındaki 184 bireyde gerçekleştirilmiştir. Araştırma yöntemi olarak survey(anket), nicel ve nitel yöntemlerden faydalanılarak karma bir yöntem izlenmiştir. Anket çalışmasındaki cinsiyet dağılımı 114 kadın 70 erkek oranındadır. Sahadan elde ettiğim gözlemlere göre; kadın sayısının araştırmaya daha fazla dahil olması günlük hayat sosyolojisinde, kadınların daha aktif ve katılımcı olmalarıyla açıklanabilir. Bu çalışma gençler üzerinden yapıldığı için bu durum gençlerin, birey olma, statü elde etme ve eğitime gösterdikleri önemi de açıklamaktadır. Araştırmanın amacı genç kuşak kabul edilen Z kuşağının Türkiye'deki siyasi partilere bakış açısını ve partilerden beklentilerini ortaya koymaktır. Daha önce Mardin'de genç kuşağın siyasal yaşamına dair bir literatür çalışması yapılmamasından dolayı, çalışmamın bu konudaki literatür açığını kapatacağını ve öncü olmasını umut ediyorum. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Mardin ili çeşitli halk ve kültürlere ev sahipliği yapmaktadır. Çoğunluğu Kürt ve Arap halklarından olan ilde birçok gayrimüslim de yaşamaktadır. Genç kuşaklar ülkelerin gelecekleri açısından işlevsel toplumsal iş bölümü ve kültürel yapılanma dolayısıyla birer servet değerindedir. Gelecek onların gelişimi ile şekillenmektedir. Bu yüzden gençlerin siyasal alandaki varlıklarını, beklentilerini ve düşüncelerini araştırmak, hem toplum hem de ülke için önemli kılavuzlardır. Bugün Türkiye'de neredeyse altı kuşak birlikte yaşamaktadır. Çalışmamda kuşaklar sırasıyla Sessiz Kuşak, Bebek Patlaması, X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı, (alt grup K kuşak) ve Alfa kuşak olarak doğum yıllarına göre sırasıyla açıklanmıştır. Çalışmada bireylerin kuşak tipolojisine de yer verilmiştir. Kuşak tanımı modernleşmenin bir uzantısıdır. Sanayileşme dönemi öncesinde çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve yaşlılık gibi kuşak farkındalığı ve farklılığı bugün olduğu gibi kendine has özelliklere sahip değildi. Toplumda kuşakları birbirinden ayıran özellikler belirlenmiş ve kabul görmüş değildi. Fakat modernleşme yaş üzerinden kuşakların özelliklerini belirleyerek gençlik kavramını öne çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which examines the approach of Generation Z to political parties, was carried out on 184 individuals between the ages of 18-26 living in the Artuklu district of Mardin. As a research method, a mixed method was followed by using quantitative and qualitative methods including survey. The gender distribution in the survey study is 114 women and 70 men. According to the observations obtained from the field, the higher number of women included in the research can be explained by the fact that women are more active and participatory in the sociology of daily life. Since this study is conducted on young people, it also explains the importance young people attach to being individuals, achieving status and education. The aim of the research is to reveal the perspective of the generation Z, which is accepted as the young generation, to the political parties in Turkey and their expectations from the parties. Since there has not been a literature study on the political life of the young generation in Mardin before, it is aimed that this study will fill the literature gap on this subject and be a pioneer. Located in the Southeast Anatolian Region, Mardin is home to various peoples and cultures. Although the majority of the population consists of Kurds and Arabs, many non-Muslim people also live in the province. Young generations are worth a fortune for the future of countries. The future is shaped by their development. Therefore, researching the existence, expectations and thoughts of young people in the political arena are important guides for both the society and the country. Today, almost six generations live together in Turkey. In this study, the generations are explained respectively according to the year of birth as the Silent Generation, Baby Boomer, X generation, Y generation, Z generation, (K generation) and Alpha generation. The generation typology of individuals is also included in the study. Generational definition is an extension of modernization. Before the industrialization period, generation awareness and differences, such as childhood, youth, adulthood and old age, did not have their own characteristics as they do today. The features that separate generations from each other in society were not determined and accepted. However, modernization has highlighted the concept of youth by determining the characteristics of generations over age.