LGS matematik sorularının matematik öğretim programına ve TIMMS çerçevesine göre incelenmesi
Examination of LGS mathematics items according to mathematics curriculum and TIMMS framework
  1. Tez No: 795418
  2. Yazar: ELİF GÖÇEBE YÜCEER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: LGS, TIMSS, Matematik, LGS, TIMSS, Maths
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada LGS matematik sorularının Matematik Öğretim Programına ve TIMSS çerçevesine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2018-2022 yılları arasındaki LGS matematik soruları incelenmiştir. LGS matematik bölümü 20 sorudan oluştuğu için toplam 100 soru incelenmiştir. Araştırmada doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Dokümanlar araştırmacı tarafından Millî Eğitim Bakanlığı'nın resmî sitesinden ulaşılmıştır. Veri analizinde Matematik Öğretim Programı öğrenme alanları, TIMSS 8. Sınıf matematik öğrenme alanları, TIMSS bilişsel alanları ve TIMSS yeterlik düzeyleri dikkate alınmıştır. Matematik öğretim programı kazanımları ile TIMSS kazanımlarından benzer olanlar eşleştirilerek tablo oluşturulmuştur. LGS matematik soruları analizine göre matematik öğretim programı öğrenme alanlarına göre dengeli bir dağılım göstermezken TIMSS öğrenme alanlarına göre de dengeli bir dağılım göstermemektedir. Ancak genel olarak matematik öğretim programı ve TIMSS öğrenme alanları sorular açısından benzer dağılım gösterilmiştir. LGS matematik soruları TIMSS yeterlik düzeylerine göre analiz edildiğinde alt düzeyde hiç soru yer almadığı, orta düzeyde de çok az soru yer aldığı belirlenmiştir. Buna karşın LGS matematik sorularının üst düzey ve daha çok ileri düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bilişsel alanlara göre en fazla akıl yürütme düzeyinde soru yer alırken uygulama bilişsel alanından daha az soru yer almaktadır. Bilme bilişsel alanında hiçbir soru tespit edilememiştir. Dolayısıyla LGS sorularının TIMSS çerçevesi açısından hem yeterlik hem de bilişsel alan düzeylerinde dengeli bir dağılıma sahip olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine LGS mathematics items according to the Mathematics Curriculum and TIMSS framework. For this purpose, LGS mathematics items between 2018 and 2022 were analyzed. Since the LGS mathematics section consists of 20 questions, a total of 100 items were analyzed. Document analysis technique was used in the study. The documents were accessed by the researcher from the official website of the Ministry of National Education. In data analysis, Mathematics Curriculum learning domains, TIMSS 8th grade mathematics learning domains, TIMSS cognitive domains and TIMSS proficiency levels were taken into consideration. A table was created by matching the mathematics curriculum objectives with the similar TIMSS objectives. According to the analysis of LGS mathematics items, the mathematics curriculum does not show a balanced distribution according to the learning domains, while TIMSS does not show a balanced distribution according to the learning domains. However, in general, the mathematics curriculum and TIMSS learning domains showed a similar distribution in terms of questions. When LGS mathematics items were analyzed according to TIMSS proficiency levels, it was determined that there were no questions at the lower level and very few items at the middle level. On the other hand, LGS mathematics questions were found to be at higher and more advanced levels. According to the cognitive domains, there were most items at the reasoning level and fewer items at the application cognitive domain. No questions were identified in the cognitive domain of knowing. Therefore, it was determined that LGS items did not have a balanced distribution in terms of both proficiency and cognitive domain levels in terms of the TIMSS framework..