Yeni orta sınıfların ev tabanlı tele-çalışma deneyimiyle 'ev' algılarının yeniden inşası
Reconstruction of 'home' perceptions through the home-based tele-working experience of new middle classes
- Tez No: 795446
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: space, home, home-based teleworking, postfordism, globalization, new middle class
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Mekân her daim bir inşa halindedir. Her gün yapı taşlarına bir yenisi eklenir. Bu taşlar bir önceki taşların üzerine eklenerek, daha köklü bir şekilde geleceğe taşınır; hiçbir zaman öz anlamını yitirmez. Bu tez çalışmasının ana eksenini en özel mekânımız olan“ev”oluşturmaktadır. Günümüzde yeni orta sınıfların ev tabanlı tele çalışma ile“ev”algılarının yeniden inşa edildiği düşünülmektedir. Ev tabanlı çalışma her ne kadar yeni bir şey olmasa da dünya genelinde meydana gelen ekonomik, kültürel, politik gelişmeler bu çalışma biçimini farklı bir noktaya getirmiştir. Bu değişimi tam kalbinden deneyimleyen yeni orta sınıf üyelerinin ev algılarının nasıl değiştiğini anlamak bu tezin temel hedefidir. Olguları ve kavramları doğru anlamlandırabilmek amacıyla birinci bölümde fordizmden postfordizme giden süreci ve postfordizmin temel bileşeni olarak aktardığımız küreselleşme ve teknoloji anlamaya ve aktarmaya çalışılmıştır. Aynı zamandan postfordist sürecin öznesi yeni orta sınıf da bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde mekânın derinliklerine inip evin anlamı üzerine konuşulmuştur. Üçüncü bölümde ise nitel araştırma sonucunda örneklem grubundan elde edilen veriler analiz edilmiştir. Sonuç kısmında ise hem teorik bilgiler hem de nitel araştırma sonucundan elde edilen veriler harmanlanarak okuyucuyla paylaşılmıştır. Anahtar Kelime: mekân, ev, ev tabanlı tele çalışma, postfordizm, küreselleşme, yeni orta sınıf
Özet (Çeviri)
Space is always under construction. Everyday a new one is added to its building elements. These elements are added on top of the previous ones and carried into the future in a more fundamental way; they never loose their essential meaning. The main axis of this thesis is“home”, our most special place. Today, it is thought that the new middle classes'“home”perceptions are reconstructed with home-based teleworking. Although home-based work is nothing new, the economic, cultural and political developments around the world have brought this form of work to a different point. The main objective of this thesis is to understand how the homes and home experiences of the new middle class members who experience this change the most closely. In order to make sense of the cases and terms, the first chapter tries to understand and describe the process from Fordism to Postfordism and the main components of Postfordism, which are globalization and technology. At the same time, the subject of the postfordist process, the new middle class, is also analyzed in this section. In the second part, the meaning of home is discussed by taking a deeper look at the space. In the third part, the data obtained from the qualitative research on the sample group is analyzed. In the conclusion, both the theoretical knowledge and the data obtained from the qualitative research are collated and presented to the reader.