Elektrik yapım işi sektörü için analitik hiyerarşi süreci, analitik ağ süreci ve bulanık mantık yaklaşımları ile risk değerlendirmesi: Bir firma örneği
Risk assessment for the electrical construction work industry with analytical hierarchy process, analytical network process and fuzzy logic approach: A company case
- Tez No: 795461
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Analitik Hiyerarşi Süreci, Analitik Ağ Süreci, Bulanık Mantık, Bulanık Fine-Kinney, Risk Değerlendirmesi, Occupational Health And Safety, Analytical Hierarchy Process, Analytical Network Process, Fuzzy Logic, Fuzzy Fine-Kinney, Risk Assessment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada elektrik yapım işi sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın; Analitik Hiyerarşi Süreci, Analitik Ağ Süreci ve Bulanık Fine-Kinney yöntemleri ile tehlike kategorileri önceliklendirilmeye çalışılmıştır. Analitik Hiyerarşi Süreci ve Analitik Ağ Süreci yöntemlerinde SuperDesicion paket programı kullanılmış, Bulanık Fine-Kinney metodu için ise Fuzzy Logic kullanılmıştır. Önce Analitik Hiyerarşi Süreci ve Analitik Ağ Süreci sonuçları birbirleriyle karşılaştırılmış, ardından klasik Fine-Kinney metodundan elde edilen verilerle bulanık Fine-Kinney metodundan elde edilen veriler karşılaştırılmıştır. Nihayetinde bu yöntemlerin tümü bir arada değerlendirilerek, karar vericiye mevcut tehliklerin hangilerine öncelik verilmesi konusunda öneride bulunulmuştur. Tüm yöntem sonuçları birbirleriyle karşılaştırıldığında bulanık Fine-Kinney yönteminin en uygun sonuç ürettiği kanısına varılmış ve Elektrik kategorisindeki tehlikelerin öncelikli olarak ele alınarak giderilmesi gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a company operating in the electricity construction sector; Hazard categories were tried to be prioritized with Analytical Hierarchy Process, Analytical Network Process and Fuzzy Fine-Kinney methods. SuperDesicion package program was used in Analytical Hierarchy Process and Analytical Network Process methods, Fuzzy Logic was used for Fuzzy Fine-Kinney method. First, the Analytical Hierarchy Process and Analytical Network Process results were compared with each other, then the data obtained from the classical Fine-Kinney method and the data obtained from the fuzzy Fine-Kinney method were compared. Finally, all of these methods were evaluated together, and a recommendation was made to the decision maker about which of the existing hazards should be given priority. When all the method results were compared with each other, it was concluded that the fuzzy Fine-Kinney method produced the most appropriate results and it was concluded that the hazards in the Electricity category should be dealt with and eliminated.