The state of art in image processing techniques used for panoramic images: A review
Panoramik görüntüler için kullanılan görüntü işleme tekniklerinde yaratıcılığın durumu: Bir inceleme
  1. Tez No: 795500
  2. Yazar: AHMET BURAK ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARA KANDULLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Panoramik, Röntgen, Segmentasyon, Filtre tekniği, Matlab, Panoramic, X-Ray, Segmentation, Filter technique, Matlab
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Panoramik röntgenler diş hekimliğinin tüm dallarında kullanılmaktadır. Maksilla (üst çene), mandibula (alt çene), tüm dişler ve dişleri çevreleyen dokular tek bir film üzerinde incelenir. Panoramik X-Işını görüntüleri günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Panoramik röntgenlerde dişlerin ve çenelerin genel ağ ilişkileri değerlendirilebilir. Bu tür görüntülerin analizi, diş hekiminin çalışmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Ağız diş tedavilerinde radyografik değerlendirme büyük önem taşır ve yapılan çalışmaların, ölçümlerin ve analizlerin doğruluğu hastanın tedavisini etkiler. Bu inceleme panoramik radyografi yaygın hataları için çözümler araştırmak ve bulmak çalışılmıştır. Segmentasyon yöntemi ile ilgili panoramik radyografik görüntülerin derinlemesine bir çalışmasını sunar. Segmentasyon yöntemi türe göre kategorize edilir. Bunlardan bazıları bölge bazlıdır, eşik bazlı, küme bazlı, sınır bazlı veya havza bazlı, X ışını tipi olarak tanımlanır Görüntüler intraoral veya ekstraoral görüntüler kullandı. İncelenen makalelerin çoğu deneylerinde intraoral x-ışını görüntüleri kullandı. Görüntü gürültüsünü azaltmak için kullanılan yöntemler arasında filtre tekniği de kullanılmaktadır. Bazı etkili yöntemler kullanarak, panoramik diş röntgeni görüntülerinde proksimal çürüklerin tanımlanmasını kolaylaştırabiliriz. Panoramik radyografide konumlandırma hataları da yaşanmaktadır. Konumlandırma hatalarından biri, maksiller kökün üst kısımlarının üstündeki palatoglossal hava boşluğudur. Görüntüleri daha iyi görebilmek için bazı teknikler uygulanabilir. Bu teknikler kontrastı artırarak, parlaklığı ayarlayarak ve görsel açıdan önemli özellikleri geliştirerek panoramik görüntünün görsel görünümünü iyileştirir.
Özet (Çeviri)
Panoramic x-rays are used in all branches of dentistry. Maxilla (upper jaw), mandible (lower jaw), all teeth and the tissues surrounding the teeth are examined on a single film. Panoramic X-Ray images are widely used today. General network relationships of teeth and jaws can be evaluated in panoramic x-rays. Analysis of such images, it greatly helps the dentist to work. Radiographic evaluation is of great importance in oral dental treatments and the accuracy of the studies, measurements and analyzes made affects the treatment of the patient. This review has been studied to investigate and find solutions for common errors in panoramic radiographs. It presents an in-depth study of panoramic radiographic images related to the segmentation method. The segmentation method is categorized by type. Some of these are region-based, it is defined as threshold-based, clusterbased, boundary-based or basin-based, X ray type Images used intraoral or extraoral images. Most of the articles examined used intraoral x-ray images in their experiments. Among the methods used to reduce image noise, the filter technique is also used. By using some effective methods, we can facilitate the identification of proximal caries in panoramic dental X-ray images. Positioning errors are also experienced in panoramic radiography. One of the positioning errors is the palatoglossal air space above the tops of the maxillary root. Some techniques can be applied to view the images better. These techniques improve the visual appearance of the panoramic image by increasing the contrast, adjusting the brightness and enhancing the visually important properties.