Plastik sanatlarda geometrik soyutlamaya yönelimlerin psikolojik boyutları
Psychological dimensions of tendencies to geometric abstract in plastic arts
  1. Tez No: 795541
  2. Yazar: SERCAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. BARIŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Soyut, Soyutlama, Psikoloji, Sosyo-psikoloji, Art, Abstract, Abstraction, Psychology, SocialPsychology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sanat, hangi dönemde olursa olsun o döneme ait ifade biçimini oluşturmuştur. Bu oluşumu etkileyen kültürel değerler, sosyal gelişmeler, bilimsel ilerlemeler, yönetim şekilleri vb. faktörlerdir. Sanatın değişimini ve gelişimini sağlayan bu faktörlerden hareketle yeni yaklaşım biçimleri meydana gelmektedir. Biçim farklılığının en fazla olduğu dönem hiç kuşkusuz 19. ve 20. yüzyılda yaşanmıştır. Teknik yenilikler bakımından, felsefe açısından, endüstrinin meydana getirdiği olanaklar, teknolojik ilerlemeler, savaş ve devrimlerin yaşandığı bu dönemlerde toplum üzerinde dolayısıyla sanatçılar üzerinde yarattığı etki sanatta meydana gelen hareketliliğe neden olmuştur. Bu hareketlilik içerisinde, sanatçının yaratım sürecinde nasıl bir yaklaşım biçimini esas aldığı oldukça önemlidir. Sanatı psikoloji ve sosyo-psikoloji açısından değerlendirmeyi amaçlayan bu çalışma, soyut sanatın geometrik soyutlama anlatım dili kapsamına giren akım ve hareketleri temel olarak ele almaktadır. Yeni yaklaşım biçimlerine imkân veren bu yüzyıllarda, biçem olarak soyut ve geometrik soyutlamanın belirmesini doğuran psikolojik etmenler üzerinde durulmuştur. Sanat ve psikoloji etkileşiminin sanat yaratımları üzerindeki temsiliyeti dönemin hâkim yapısıyla ilişkilendirilmiş. Bu araştırmanın amacı, sanat ve psikoloji diyalektiğinde yaratım sürecini etkileyen faktörler ve bu faktörlerin biçimsel kurgusunda bulunan geometrik formların önemini aktarmaktır. Bu kapsamda geometrik soyutlama anlatım dili alanına giren sanat akımları ve hareketleri incelenmiştir. Bu araştırmada kullanılan yöntemsel model; nitel araştırma yöntemidir.
Özet (Çeviri)
The art has been created the expression format of its periot at each of time. The cultural values, social developments, scientific progress, managament types etc. Has been influencing from this point of art that provides the changes and development of art, the new approaches are being occured the 19 th and 20 th centuries have the most different formats, undoubtedly. İn terms of techinical innovations philosopy the apportunitios of industry, technological developments caused the mobility in art also artists as a result of the war and revolution in 20 th is periods. In such mobility in the process of creating artist is very significant which approach take the basis. This study proposing of evelvathing the art in terms of psychology and social psychology basically deals the trend and movement of abstract art including geometric abstraction expression language. In these centuries, which allowed new approaches, the psychological factors that led to the emergence of abstract and geometric abstraction as a style were emphasized. The representation of the interaction of art and psychology on art creations was associated with the dominant structure of the period. The aim of this research is to convey the factors that affect the creation process in the dialectic of art and psychology and the importance of geometric forms in the formal setup of these factors. In this context, art movements and movements in the field of geometric abstraction expression language were examined. The methodological model used in this research; is a qualitative research method.