Kardaşlık (1961-1976) Dergisi'ndeki folklor başlıklı yazıların tespiti ve sınıflandırılması
Identification and classification of folklore articles in the Journal of Kardaşlık (1961-1976)
- Tez No: 795656
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTAY GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kardaşlık, Kardaşlık dergisi, Kardaşlık Ocağı, Folklor, Irak Türkmen folkloru, Qardashliq, Qardashliq magazine, Qardashliq Odjaghı, Folklore, Iraqi Turkmen Folklore
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Folklor, Türkçede halk bilimi veya halk bilim kavramını karşılayan bir kelime olarak literatürümüzde yer almaktadır. Bu çalışmadaki amaç da Irak Türkmen folklorunun bir dergi etrafında nasıl şekillendiğini gözler önüne sermektir. Türkmen Kardaşlık Ocağı tarafından yayımlanmaya başlanan Kardaşlık dergisinin belirli yıllar arasında yayımlanmış yazılarının içerisinde Irak Türkmen folkloruna ait materyaller Türkmeneli Türkçesi ile yazılan metinlerden derlendi ve transkripsiyon edilerek aynen aktarıldı. Çalışma beş ana başlığa göre şekillendirildi ve Kardaşlık dergisindeki folklor ürünleri; siz değerli akademisyenler, akademisyen adayları ve bu çalışmanın konusuna ilgi duyan halkı bilgilendirmek ve Irak Türkmen folklorunu tanıtmak amacıyla sunuldu. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Türkmenlerin tarihi, Türkmenlerin Irak'a Gelişi, Oraya Yerleşmeleri, Türkmenlerin Irak'a Gelip Yerleştiği Dönemler ve Türkmen basın tarihi ve Kardaşlık Dergisi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise; Kardaşlık'ta (1961-1976) yılları arasında yayımlanmış folklor türleri altı ana başlığa göre şekillendirilerek derlendi ve transkripsiyon edilerek aynen aktarıldı.
Özet (Çeviri)
The word folklore has taken its place in our literature as a word that meets the concept of folklore or folklore in Turkish. The aim of this study is to reveal how Iraqi Turkmen folklore is shaped around a magazine. The texts of Iraqi Turkmen folklore, written in Turkmeneli Turkish, were compiled within the articles of Kardaşlık magazine, which was started to be published by the Turkmen Kardaşlık Ocağı, and were transcribed and transferred exactly. The study was shaped according to three main titles and folklore products in Kardaşlık magazine; It was presented to inform you, esteemed academicians, academic candidates and the public who are interested in the subject of this study, and to introduce Iraqi Turkmen folklore. The study consists of two parts. In the first part; Information was given about the history of the Turkmen, the arrival of the Turkmen in Iraq, their settlement there, the periods when the Turkmen came and settled in Iraq, the history of the Turkmen press and the Kardashlik Magazine. In the second part; Folklore genres published in Kardaşlık (1961-1976) were compiled according to six main titles and transcribed.