18 yaşından sonra yetimhaneden (Çocuk Esirgeme Kurumundan) ayrılmış veya ayrılacak olan gençlerin topluma intibaklarında dinin rolü
After the age of 18, the role of religion in the social reintegration of young people who have left or will leave orphanages (Child Protection Institutions)
- Tez No: 795688
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EROL SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Religion, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Dinî sosyalleşme, korunmaya muhtaç çocuklar, dinî eğitim, din ve çocuk, çocuk koruma olgusu, sosyal hizmetler, Religious socialization, children in need of protection, religious education, religion and child, child protection phenomenon, social services
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çocuklara zaruri olan bir takım yaşam koşulları sağlanamadığı durumlarda çocuklar sosyal devletin yapısı gereği devlet himayesine alınmaktadır. Çocukların farklı uygulamalarla koruma altına alınması toplumların yarınları için önem arz etmektedir. Nitekim çeşitli nedenlerle aile ortamından mahrum kalan çocuklar himaye edilmediği sürece toplumların yarınlarını tehdit edecektir. Çocukların koruma altına alınarak topluma kazandırılması sürecinde üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biri de din konusudur. Yapılan araştırmalarla çocukların gerek rehabilitasyon süreçlerinde gerek rehabilitasyon sonrası süreçlerinde dinin önemli etkisi ve katkısı olduğu öngörülmektedir. Bu bağlamda kurum içinde ve dışında verilen dinî eğitim ve hizmetler önemlidir. Çünkü din aynı zamanda bu bireylerin kurum sonrası toplumsallaşma sürecinin önemli bir parçasıdır. Bireylerin kurum sonrası süreçlerini din sosyolojisi perspektifinden ele alan bu araştırma, genel hatlarıyla devlet kurumlarında büyümüş bireylerin toplumsallaşma sürecinde dinin etkisi incelenmektedir. Araştırma sonucunda kurumda büyüyen bireylerin toplumsallaşma sürecine dinin önemli ölçüde etkisi ve katkısı olduğu görülmektedir. Bu bireylere gerek kurum içi gerek kurum dışında verilen dinî eğitim ve dinî hizmetler önem arz etmektedir. Araştırma sonucu koruma altına alınan bireylerin rehabilitasyon sürecinde olduğu kadar toplumsal uyum sürecinde de dinî eğitim ve hizmetlerin verilmesinin önemli olduğu görülmektedir. Devlet kurumlarında büyüyen bireylerin dinî toplumsallaşma süreci, din sosyolojisi alanında daha önce incelenmemiş bir konudur. Bu bağlamda araştırmanın literatüre katkı sunabileceği ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In cases where children cannot be provided with certain necessary living conditions, they are taken under the protection of the state due to the structure of the social state. Taking children under protection through different practices is important for the future of societies. As a matter of fact, children who are deprived of the family environment for various reasons will threaten the future of societies unless they are protected. One of the important issues that should be emphasized in the process of taking children under protection and reintegrating them into society is the issue of religion. Studies have shown that religion has a significant impact and contribution both in the rehabilitation and post-rehabilitation processes of children. In this context, religious education and services provided inside and outside the institution are important. Because religion is also an important part of the post-institutional socialization process of these individuals. This research, which deals with the post-institutional processes of individuals from the perspective of sociology of religion, examines the effect of religion on the socialization process of individuals who grew up in state institutions. As a result of the research, it is seen that religion has a significant impact and contribution to the socialization process of individuals who grew up in institutions. Religious education and religious services provided to these individuals both inside and outside the institution are important. As a result of the research, it is seen that it is important to provide religious education and services in the social adaptation process as well as in the rehabilitation process of individuals under protection. The religious socialization process of individuals growing up in state institutions is a subject that has not been studied before in the field of sociology of religion. In this context, it is foreseen that the research can contribute to the literature.