Etkileşimli veri görselleştirme ve uygulama örneği
Interactive data visualization and an example
  1. Tez No: 795711
  2. Yazar: BEGÜM AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLLÜ YAKAR TAPU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Görselleştirme, Etkileşimli Veri Görselleştirme, Web Tasarımı, Data Visualization, Interactive Data Visualization, Web Design
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
İçinde yaşadığımız teknolojik çağ bilgiye ulaşabilmeyi çok daha kolay hale getirmektedir. Bununla birlikte bilgi ve veri bombardımanı altında kalan insan, bilgiyi daha kolay algılayabileceği kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Bilgi ve verilerin görsel olarak tasarlanması, insanların ihtiyaç duyduğu bilginin algılanırlığını arttırmaktadır. Veri görselleştirme, büyük miktardaki verinin basit ve anlaşılır şekilde görselleştirilmesi ile kolay algılanabilir hale getirilmesidir. İşlenmiş verilerin görselleştirilmesi, tasarımcılar tarafından yapılmakta ve bu yapılan çalışmalar veri görselleştirme tasarımı olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde veri görselleştirme dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde son yıllarda örnekleri çoğalmak ile birlikte hala yaygın olarak kullanılmamaktadır. Veri görselleştirme birçok alanla etkileşim halinde olmak ile birlikte verinin görselleştirilerek tasarlanması grafik alanını ilgilendirmektedir. Çalışma ortamlarına göre durağan, haraketli ve etkileşimli veri görselleştirmeler kullanılmaktadır. Bu çalışmada veri görselleştirmenin ne olduğu, hangi amaçla yapıldığı, tarihçesinden sonra etkileşimli veri görselleştirmeler üzerinde durulmaktadır. Web tasarımı bağlamında etkileşimli veri görselleştirme örnekleri incelenmiştir. Uygulama örneği olarak, Uluslararası İMMİB Erkan Avcı Mesleki Teknik Anadolu Lisesi için etkileşimli veri görselleştirme tasarımları hazırlanmıştır. Bu uygulama çalışmasının hazırlanmasındaki amaç, çok fazla öğrenci bulunan okulun karmaşık verilerine, etkileşimli veri görselleştirmeler sayesinde kolay algılanabilirlik kazandırmaktır. Bu etkileşimli veri görselleştirmeler sayesinde, okulun web sayfasından tüm verilere kolaylıkla ulaşılabilecek ve etkileşim kurulabilecektir. Uygulama ile ilgili görüşleri derlemek amacıyla nicel araştırma tekniklerinden tarama yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The technological age in which we live has made it much easier to access information. However, people under information and data bombardment need resources where they can perceive information more easily. The visual design of information and data increases the perception of the information people need. Data visualization is the visualization of a large amount of data and understandably to make it easily perceptible. Visualization of processed data is performed by designers, and this work is called data visualization design. Today, data visualization is widely used in the world. In our country, it is still not widely used, with examples multiplying in recent years. Data visualization, along with interacting with many areas, visualizing and designing data concerns the graphic field. According to the working environments, static, motion and interactive data visualizations are used. In this study, what data visualization is, for what purposes, and after its history, interactive data visualizations are emphasized. Interactive data visualization examples are examined in the context of web design. As an application example, interactive data visualization designs were prepared for International IMMIB Erkan Avcı Vocational Technical Anatolian High School. The purpose of preparing this application study is to provide easy perceptibility to the complex data of the school, which has a large number of students, thanks to interactive data visualizations. Thanks to these interactive data visualizations, all data can be easily accessed and interacted with from the school's web page. The survey method, one of the quantitative research techniques, was used to compile opinions about the application.