Tavşanlarda deneysel ketozis olgularında ve ketozisli ineklerde kanda lipid peroksidasyonu ve enzimatik antioksidan sistemler (Malondialdehid, katalaz, süperoksitdismutaz, glutathion peroksidaz)
- Tez No: 79581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVHİDE SEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ketosis, Lipit peroxidation, Catalase, Superoxide dysmutase, Glutathion peroxidase, Malondialdehyde
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
86 ÖZET Tavşanlarda Deneysel Ketozis Olgularında ve Ketozisli ineklerde Kanda Lipit Peroksidasyonu ve Enzimatik Antioksidan Sistemler (Katalaz, Süperoksit dismutaz, Glutathion peroksidaz, Malondialdehid) Ketozis, karbonhidrat ve uçucu yağ asitleri metabolizmasının bozulması ile ilgili, kan glikozunun düşmesi (hypoglisemi), kanda, idrarda ve sütte keton cisimlerinin artması, karaciğerde yağ dejenerasyonu ile karakterize bir metabolizma hastalığıdır. Çiftlik hayvanlarında sık görülen ve önemli metabolik hastalıkların başında gelen ketozis, özellikle süt verimi yüksek ineklerde ve gebe koyunlarda karşımıza çıkmaktadır. Diğer hayvan türlerinde ise nadir olarak görülmesi, ketozisi süt veren hayvanlarda özel bir öneme sahip hale getirmiştir. Sağıltımın güç olması, iyileşen hayvanların eski verim düzeylerine çıkamamaları, ana ve yavru ölümlerine yol açması sebebiyle de ekonomik önemi büyük olan bir hastalıktır. Fizyolojik ve patolojik metabolizmada ortaya çıkan serbest radikaller lipitler, proteinler, karbohidratlar ve DNA gibi makro moleküllerle reaksiyona girebilirler. DNA moleküllerinde tek ve çift iplik kırılmalarına, baz dizilimlerinde değişikliklere, baz eksilmelerine sebep oldukları ve bu yolla mutagenez, karsinogenez ve hücre ölümlerine yol açtıktan bildirilmektedir. Proteinlerin serbest radikal hasarına duyarlı oldukları uzun zamandan beri bilinmektedir. Ayrıca serbest radikallerin proteinlerin sekonder ve tersiyer yapılarında değişiklikler meydana getirebileceği gösterilmiştir. Serbest radikaller karbohidratlarla reaksiyona girip karbohidrat polimerlerini parçalayabilir ve monosakkarit otooksidasyonuna neden olabilirler. Membran lipitleri serbest radikal hasarına en duyarlı lipit yapılardır. Bu çalışmada 40 adet tavşan denek olarak kullanılmıştır. Tavşanların 20 tanesi deneme, 20 taneside kontrol grubu olarak seçilmiştir. Tavşanlar denemeye başlamadan önce adaptasyona tabi tutulmuş ve kan örnekleri alınarak süperoksit dismutaz, katalaz, glutathion peroksidaz enzim aktiviteleri ve malondialdehid düzeyleri tespit edilmiştir. Açlık ve açlık sonrası deneme grubundan kan örnekleri alınırken aynı dönemlerde kontrol grubundan da kan örnekleri alınmıştır Kan örneklerinde katalaz, süperoksit dismutaz, glutathion peroksidaz enzim aktiviteleri87 ve malondialdehid düzeyleri tespit edilmiştir. Aynı zamanda klinik ketozisli 10 inekten ve 10 sağlıklı kontrol inekten kan örnekleri alınmış ve aynı parametreler araştırılmıştır. Bu çalışma ile ketoziste lipit peroksidayonu ve antioksidatif savunma sistemi incelenmiştir. Oluşumu bireysel farklılık gösteren ketozisin, ineklerde ve koyunlarda meydana gelen verim kayıplarının ve tekrar eski verim düzeyine dönememelerinin, lipit peroksidasyonu ve serbest radikallerle ilişkili olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışma sonunda, ketoziste meydana gelen verim kayıplarının serbest radikal hasarına bağlı gelişebileceği kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Ketozis, Lipit peroksidasyonu, Katalaz, Süperoksit Dismutaz, Glutathion Peoksidaz, Malondialdehid
Özet (Çeviri)
88 SUMMARY Blood Lipid Peroxidations and Enzymatic Antioxidative Systems in Diary Cows with Ketosis and in Rabbits with Experimental Ketosis (Catalase, Superoxide dysmutase, Glutathion peroxidase and Malondialdehyde) Ketosis is a metabolic disease associated with disorders in the metabolism of carbohydrates and volatile free fatty acids. The disease is characterized by; fall in the blood levels of glucose (hypoglycemia); an increase of the ketone bodies found in urine, milk and blood; and fatty degeneration of the liver. Because the disease is rarely seen in other species, it has a special importance in dairy animals. The disease has also an economical importance as the treatment is difficult, treated animals cannot reach their before the disease performance for that lactation period, and it may cause mother and baby deaths. Free radicals appear as a result of physiologic and patophysiologic metabolism and they may react with macromolecules like lipids, proteins, carbohydrates, and DNA. They may cause single and double strand break, alter the base rows and cause base losses of the DNA molecule and by that way they may result in mutagenesis, carcinogenesis and cell death. It is known that proteins are sensitive to free radical injury. It is shown that free radicals may alter the secondary and tertiary structure of the proteins. Free radicals may react with carbohydrates and may cause fragmentation of carbohydrate polymers and result in monosaccaride autooxidation. Membrane lipids are the most sensitive lipid structures to free radical injury. With this study lipit peroxidation and antioxidative defense mechanisms in ketosis has been examined and the association of the loss of condition and performance, with lipid peroxidation and/or free radicals has been investigated. In this study, forty rabbits have been examined. Twenty rabbits have been used as the study group while, twenty rabbits have act as the control group and measuring the levels of superoxide dismutase, catalase, glutathion peroxidase and malondialdehyde. Blood sample from the study group after and during starvation period has been drawn and timely paired samples has been drawn from the control group. Superoxide dismutase, catalase, glutathion peroxidase, malondialdehyde89 levels have been measured again from the blood samples. During the study period blood samples from cows that applies with ketosis to clinics also blood samples from healthy cows have been taken for the measurement of the same animals. As a conclusion free radical injury may be cause of performance loss seen in ketosis.