Ankara ili Çankaya ilçesinde MEB'na bağlı pilot olarak seçilmiş bazı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 13-19 yaş grubundaki bireylerde jüvenil periodontitis görülme sıklığının araştırılması
- Tez No: 79582
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Jüvenil periodontitis, Lokalize jüvenil periodontitis, prevalans, epidemiyoloji, CPITN, Juvenile periodontitis, Localized juvenile periodontitis, prevalance, epidemiology, CPITN
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
54 ÖZET Ankara İli Çankaya İlçesinde M.E.B.'na Bağlı Pilot Olarak Seçilmiş Bazı Ortaöğretim Kurumlarında Öğrenim Gören 13-19 Yaş Grubundaki Bireylerde Jüvenil Periodontitis Görülme Sıklığının Araştırılması Yaş, cinsiyet, kalıtım, sosyo-ekonomik düzey ve bazı sistemik hastalıkların LJP'de etkili olduğu ve buna bağlı olarak da farklı coğrafi bölgelerde, farklı ırklarda ve farklı yaş gruplarında bu hastalığın görülme sıklığının değişikliğe uğradığı bilinmektedir. Ülkemizde JP'in görülme sıklığım tespit etmeye yönelik herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması bizi bu çalışmaya yönlendirmiştir. Ankara'da 13-19 yaş grubundaki gençlerde JP'in görülme sıklığım, yine bu grupta periodontal hastalığın yaygınlığım ve tedavi gereksinimlerini ortaya çıkartmak amacıyla bu çalışmayı planladık. Araştırmamızın materyalini, Ankara'da çeşitli okullarda öğrenim gören 13-19 yaş grubunda 1563 K ve 1493 E olmak üzere toplam 3056 öğrenci oluşturmuştur. Bireylerin muayeneleri, CPITN indeksi kriterlerine göre ve WHO periodontal sondası kullanılarak, kapalı ortamda gün ışığından faydalanılarak yapılmış ve sonuçlar muayene formlarına kaydedilmiştir. Araştırmamıza katılan bireylerde her ağız için saptanan maksimum CPITN değerlerinde yoğunluğun Kod 2'de olduğu, bunu Kod 1, Kod 0, Kod 3 ve Kod 4 değerlerinin izlediği ve genel olarak tüm yaş gruplarında, yaşın ilerlemesiyle beraber Kod 0 ve Kod 1 değerlerinin azaldığı, Kod 2 değerinin ise arttığı tespit edilmiştir. Muayene somasında, CPITN indeksi kriterlerine göre, 2 veya daha fazla sekstant veya dişte Kod 3 ve bir sekstantta Kod 4 bulunan 170 birey JP teşhisi açısından detaylı klinik ve radyolojik değerlendirmeye alınmıştır. Bu 170 bireyin radyografik ve detaylı klinik muayenesi sonucunda, 10 K ve 8 E olmak üzere toplam 18 bireyde LJP tanısı doğrulanmıştır. Bu sonuca göre, hastalığın görülme sıklığı % 0,6 ve hastalıktan etkilenen K:E oram 1,25:1 olarak bulunmuştur. Çalışmamıza katılan 3056 bireye ait toplam 18 336 sekstant içinde 6575 bölgenin OHE, diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi, 63 bölgenin de bunlara ilaveten periodontal cerrahi işlemlere ihtiyacının olması büyük bir halk sağlığı problemi olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
55 SUMMARY Prevalence Of Juvenile Periodontitis Among Students Aged 13-19 In Çankaya District Of Ankara Province It is well known that age, sex, heredity, social and economic conditions and systemic diseases are effective factors for localized juvenile periodontitis and hence the prevalence of the disease ranges greatly between the geographical locations, races and age groups. As no information exists regarding the prevalence of this disease in Turkey the present study was planned to estimate the prevalence of juvenile periodontitis and periodontal disease and the treatment needs. A total of 3056 public school students, 1563 girls andl493 boys aged 13-19 participated in this study. Students were examined in classes according to CPITN criteria and using daylight for illumination. A mirror and WHO 621 probe were used for the examination and the data were recorded. The most frequently found CPITN score was code 2 then followed by code 1, code 0, code 3 and code4. As the age grew older code 2 was found more frequently than code 0 and 1. Any student with 2 or more sextants or teeth with CPITN code 3 or one sextant code 4 was taken for a radiographic and full clinical examination. Among 170 such students a total of 18 students, 10 girls and 8 boys were diagnosed as LJP. From this result the estimated prevalence was 0.6% and the female to male ratio was 1.25:1. A total of 6575 sextants out of 18336 sextants requiring oral hygiene instructions, scaling and root planing, 63 sextants requiring further complex treatment seems to be a rather great public health problem.