Dental elastomerlerde yüzey modifikasyon yöntemlerinin etkisi
  1. Tez No: 79585
  2. Yazar: SELİM ERKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEN CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polimer, elastomer, ıslanabilirilk, sürfaktan, akrilik asit, plazma, Polymer, elastomer, wettability, surfactant, acrylic acid, plasma
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dental Elastomerlerde Yüzey Modifikasyon İşlemlerinin Etkisi Araştırmamızın amacı, polimer yapıda olan elastomerik ölçü maddelerinin ıslanabilirlik özelliklerini arttırmaya yönelik çeşitli yüzey modifikasyon işlemlerinin etkilerinin incelenmesidir. Çalışmamızda elastomerik ölçü maddesi olarak, sahip olduğu üstün özellikler gözönünde bulundurularak katılma tipinde, silikon esaslı ölçü maddeleri kullanılmıştır. Bu amaçla aynı tipte farklı marka üç ayrı ölçü maddesi kullanılmıştır. Yüzey modifikasyonu işlemleri için plazma yöntemi ile yüzeyel sürfaktan uygulaması yöntemleri kullanılmıştır. Plazma yöntemi için örnekler Akrilik Asit ile kaplanmıştır. Sürfaktan yöntemi için örnekler, non-iyonik yapıda (Silwet) ve ticari bir marka olan (DeLar) iki farklı sürfaktan ile modifiye edilmiştir. Yüzey modifikasyon işlemlerinin ıslanabilirlik üzerine etkisinin belirlenebilmesi için, örnekler üzerindeki temas açısındaki değişim, zamana bağlı olarak incelenmiştir. Yüzey modifikasyon işlemlerinin model üzerine etkisi; çizgisel boyutsal sabitlik, yüzey sertliği ve kabarcık oluşturma testleri ile incelenmiştir. Modifikasyon yöntemlerinin, incelenen ölçü maddelerinin ıslanabilirlik özelliklerinde genel olarak anlamlı bir artışa neden olduğu gözlenmiştir. Yüzeyel sürfaktan ile modifikasyon işleminin marka farklılıklarından etkilendiği gözlenirken, Akrilik Asit plazması bu farklılıklardan daha az etkilenmiş ve bu yöntemle daha tutarlı ve üstün sonuçlar elde edilmiştir. Modifikasyon yöntemleri, model materyalinin incelenen fiziksel özellikleri üzerinde önemli bir farklılık yaratmamıştır. Sonuçlarımız çalışmamızda katılma tipi silikonlara uygulanan yüzey modifikasyon işlemlerinin kaliteli bir model elde etme açısından yararlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The Effect of Surface Modifications in Dental Elastomers The aim of our study, is to evaluate the effect of various surface modification methods, intending to increase the wettability of the polymeric based elastomeric impression materials. In our study, additional type silicon based elastomeric impression materials have been used by taking in consideration their superior properties. For the experiments same type but different makes of three impression materials have been used. For surface modification procedures, plasma and topical surfactant application methods have been used. For plasma method, samples have been coated with acrylic acid. For surfactant modification, a non-ionic type (Silwet) and a commercial (DeLar), two different surfactants have been used. In order to determine the effect of surface treatments on the wettability, the change in contact angle of the samples have been evaluated related to time.. The effect of the surface modifications on model have been evaluated by performing linear dimensional stability, surface hardness and bubble entrapment tests. It has been evaluated that modification methods have generally created an increase in the wetting properties of the impression materials. While surface modification with topical surfactant has been effected by make difference, Acrylic Acid plasma has not been effected by the same extent and more constant and better results have been obtained. Modification methods did not create an important difference on the physical properties of the model material. These results demonstrated that the surface modification methods applied to additional silicones in our study are effective in order to obtain a good quality model..