Kronik miyelositer lösemili hastalarda maya sistem kullanılarak p53 tümör supresör geninin fonksiyonel analizi
- Tez No: 79586
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK BÖKESOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: p53, mutasyon, maya, KML, p53, mutation, yeast, CML
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
43 ÖZET Kronik Miyelositer Lösemili Hastalarda Maya Sistemi Kullanılarak p53 Tümör Supresör Geninin Fonksiyonel Analizi Hücre döngüsü, dif feransiyasyon ve apoptoziste önemli görevler üstlenmiş olan tümör baskılayıcı gen p53'ün insan kanserlerinde değişimine sık rastlanır. Tüm lösemilerin %7-15'ini oluşturan KML' de bu değişimin kronik evre ile blastik kriz geçişinde rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışmada KML' de ortaya konmasının önemli olduğunu düşündüğümüz p53 değişimlerine ilk olarak maya sistemi kullanılarak bakılmıştır. FASAY yönteminde genin yapısı değil fonksiyonu yönünden değerlendirilir. Burada p53 geninin temel fonksiyonu olan DNA' ya bağlanıp transkripsiyonu aktive edebilmesi incelenmiştir. Sonuçlar, p53'ün fonksiyonel incelemesi olan bu yöntemin klasik mutasyon tarama yöntemleri kadar hassas olduğunu ortay koymuştur.
Özet (Çeviri)
44 SUMMARY Functional Analysis of p53 Tumor Supressor Gene Using Yeast Assay in Chronic Myelogenous Leukemia Patients p53, a tumor suppressor gene which has important roles in cell cycle, differentiation and apoptosis, is one of the frequently mutated gene in human cancers. In CML, which comprises 7-15% of all leukemia cases, mutations in p53 is observed at the transition from the chronic phase to the blastic crises. In this study p53 mutations in CML patients were detected using a yeast assay based on functional analysis of the gene for the first time. FASAY is based on the functional analysis of the gene rather than its structure. In this assay p53's DNA binding and transcriptional activator function has been analized. The functional analysis of p53 in CML using yeast assay has proved to be as sensitive as the classical mutation screening tests in routine practice.