Bir eğitim aile sağlığı merkezine başvuran 18-65 yaş arası kadınlarda şiddet algısı ve etkileyen faktörler
The perception of violence and affecting factors in women aged 18-65 WHO APPLY to an educational family HEALTH center
  1. Tez No: 795911
  2. Yazar: MERCAN KESTEK ÇILDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Eş şiddeti, Kadına yönelik şiddet, Violence, İntimate partner violence, Gender based of violence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Şiddet dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Bu nedenle özelikle birinci basamak olmak üzere tüm sağlık birimlerini ilgilendirmektedir. Biz de şiddetin en yaygın formu olan kadına yönelik yakın partner şiddetini ve kadınların bu konudaki algı düzeylerini, aile sağlığı merkezimizde yapmış olduğumuz çalışmamız ile değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Kesitsel desendeki araştırmamızın evrenini 18-65 yaş arası kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan kadınlara sosyodemografik özelliklerini saptamak ve kadınlarda şiddet algısı ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amaçlı hazırlamış olduğumuz 43 soruluk anket formumuz yüz yüze görüşmelerimizde aile sağlığı merkezimizde uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 160 kadın dahil edilmiştir. Kadınların yaş ortalaması 43.5±12.8 yıldır. Eğitim düzeyi açısından bakıldığında katılımcıların %51.3(n=82)'ü üniversite mezunu idi. Katılımcıların %37.5 (n=60)'i çalışıyor, %51.3(n=82)'ünün eşinin eğitim durumu üniversite ve %69.4(n=111)'inin eşi çalışmakta idi. Katılımcıların eğitim düzeyleri ve maruz kaldıkları şiddet arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır(p=0.000) Sonuç: Çalışmamızda genel anlamda kadınların psikolojik ve ekonomik şiddet algı düzeylerinin yeterli olmadığı görülmüştür. Bunları cinsel şiddetteki algı düzeylerinin yetersizliği takip etmiştir. En yüksek farkındalık durumunun fiziksel şiddet konusunda olduğu görülmüştür. Bu konudaki farkındalıkların tüm toplum genelinde arttırılması ve özellikle aile hekimliği birimleri olmak üzere tüm sağlık birimlerinde kadınların uğramış olabilecekleri şiddet türleri konusunda daha dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Violence has become a serious public health problem in our country as well as in the world. For this reason, it concerns all health units, especially primary care. We aimed to evaluate intimate partner violence against women, which is the most common form of violence, and women's perception levels on this issue, with our study in our family health center. Method: The population of our cross-sectional study consists of women between the ages of 18-65. Our 43-question questionnaire, which we prepared in order to determine the sociodemographic characteristics of the women participating in the study and to evaluate the perception of violence in women and the factors affecting it, was applied in our family health center during our face-to-face interviews. Results: A total of 160 women were included in the study. The mean age of women was 43.5±12.8 years. In terms of education level, 51.3% (n=82) of the participants were university graduates. 37.5% (n=60) of the participants were working, 51.3% (n=82) of their spouses had university education and 69.4% (n=111) of them were working. A significant relationship was found between the education levels of the participants and the violence they were exposed to (p=0.000) Conclusion: In our study, it was observed that the perception levels of psychological and economic violence in women were not sufficient in general. These were followed by the inadequacy of perception levels of sexual violence. It was observed that the highest level of awareness was about physical violence. Awareness on this issue needs to be increased throughout the society and it is necessary to evaluate more carefully the types of violence that women may have suffered in all health units, especially family medicine units.