Deneysel diabetin yol açtığı vasküler değişimler üzerinde selenyum tedavisinin etkisi
- Tez No: 79596
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Selenium, sodium selenat, oxidative stress, streptozotosin, rat aorta, diabetes mellitus, cardiovascular diseases
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
91 ÖZET Deneysel Diabetin Yol Açtığı Vaskfiler Değişimler Üzerinde Selenyum Tedavisinin Etkisi Bu çalışmada kronik sodyum selenat tedavisinin ratlarda diabetin yol açtığı vasküler reaktivite değişiklikleri üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığı sorusuna yanıt aranmıştır. Sodyum selenat (i.p.) tedavisi diabetik ratların kan glukoz düzeylerinde hafif bir düşüş oluşturmasına karşın öglisemi sağlayamamıştır. Sodyum selenat diabetik ratların büyüme profillerini kısmen düzeltmiş, ne var ki, bu ratların beden ağırlıkları yine de kontrol ratlardan düşük kalmıştır. STZ ile indüklenen diabet, ratlarda serum insülin düzeylerinin belirgin bir biçimde azalmasına yol açmıştır. İlginç olarak sodyum selenat tedavisi kontrol ratların serum insülin düzeylerini de düşürmüştür. Öte yandan, sodyum selenat tedavisi STZ-diabetik ratlarda artan trigliserit ve VLDL düzeylerini kontrol değerler doğrultusunda düzeltmiştir. Buna ek olarak, plazma TBARS düzeylerinde STZ-diabetin yol açtığı belirgin artış, sodyum selenat tedavisi ile önlenmiştir. Diabetinvasküler düz kas fonksiyonları üzerinde yol açtığı etkiler aortanın fenilefrin ve asetilkoline yanıtverirliği esas alınarak değerlendirilmiştir. Diabetik aortanın fenilefrinin kontraktil etkisine yamtverirliğinin arttığı, sodyum selenat tedavisinin ise yanıtverirlikteki artışı önlediği belirlenmiştir. Fenilefrinle önkastırılan diabetik aortada asetilkolinle stimüle edilen endotel-bağımlı gevşemelerin diabetik aortada azaldığı gözlenmiştir. Sodyum selenat ile tedavi edilen diabetik rat aortasında ise endotel-bağımlı gevşemelerin kontrol ratlardan farksız olduğu bulunmuştur. Öte yandan, SNP ile elde edilen endotel-bağımsız gevşemeler kontrol ve diabetik ratlarda değişiklik göstermemiştir. Sonuçlarımız kronik sodyum selenat tedavisinin diabetik ratlarda vasküler reaktiviteyi düzelttiğini gösterir niteliktedir. Anahtar Sözcükler : Selenyum, sodyum selenat, oksidatif stres, streptozotosin, rat aorta, diabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar
Özet (Çeviri)
92 SUMMARY The Effect of Selenium Treatment on Streptozotocin-Diabetes Induced Vascular Changes In the present study, we have adressed the question of whether chronic sodium selenate treatment has any beneficial effect on diabetes-induced changes in vascular reactivity of rats. Sodium selenate, adminestered intraperitoneal^, caused a slight decrease in blood glucose levels of diabetic rats while euglycemia was never obtained. Sodium selenate treatment partially improved the rate of growth of diabetic rats although body weights of diabetic rats were still lower than those of controls. The induction of STZ-diabetes also resulted in reduced serum insulin levels of rats. Interestingly, a significant decrease in the insulin levels was also observed in control rats after sodium selenate treatment. The serum insulin levels of STZ-diabetic rats treated with sodium selenate remained decreased as well. Sodium selenate treatments, on the other hand, completely normalized the elevated triglyceride and VLDL levels of STZ-diabetic rats. A significant increase in plasma TBARS was found to be associated with STZ-diabetes, however treatment with sodium selenate restored elevated levels of TBARS. The effects of diabetes on vascular smooth muscle function were assessed by the responsiveness of aortae to phenylephrine and acetylcholine. Aortae from STZ- diabetic rats were more sensitive to the contractile effects of phenylephrine, while sodium selenate treatment prevented the change in responsiveness. In aortae with intact endothelia, precontracted with phenylephrine, endothelium-dependent relaxations produced by acetylcholine in diabetic rats were found to be lower. Sodium selenate treatment of diabetic rats normalized defective endothelium dependent relaxations. Endothelium-independent relaxations elicited by sodium nitroprusside, on the other hand, did not differ in aortae from control and diabetic rats. Our results, thus, demonstrate that chronic sodium selenate treatment results in improved vascular reactivity of diabetic rats.