Doğumun kadın üzerindeki etkilerinin beden algısı, ilişki öz yeterliği, aile değerleri ve kendi ebeveynine bağlanması açısından incelenmesi
Investigation of the effects of birth on a woman in terms of body perception, related self-efficiency, family values and attachment to their own parents
- Tez No: 795975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doğum, beden algısı, ilişki öz yeterliği, aile değerleri, ebeveyne bağlanma, Birth, body image, relationship self-efficacy, family values, attachment to parents
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma doğumun kadın üzerindeki etkilerinin beden algısı, ilişki öz yeterliği, aile değerleri ve kendi ebeveynine bağlanması açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak ilk kez anne olacak 64 kadına ön test olarak gebeliğinin son üç ayında ve son test doğum sonrası 1-3 ay sonra Beden Algısı Ölçeği, İlişki Öz Yeterliği Ölçeği, Aile Değerleri Ölçeği ve Anne Babaya Bağlanma Ölçeğinin Anneye İlişkin Görüşler Formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğum öncesi ve sonrası farkı elde edebilmek için t testi ile hesaplamıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi tespit edebilmek için pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Doğumun kadın üzerindeki etkilerinin beden algısı, ilişki öz yeterliği, aile değerleri ve annesine ilişkin görüşleri açısından belirlenebilmesi için katılımcıların ön test son test puanları 0 ve 1 şeklinde kodlanarak- kukla değişkenler (dummy variable) oluşturularak- ikili lojistik regresyon yöntemi ile test edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre doğumla birlikte beden algısında düşüş yaşanmaktadır. İlişki öz yeterliği alt boyutları incelendiğinde duygusal kontrol ve farklılaşma alt boyutlarında anlamlı bir değişiklik tespit edilememiş fakat karşılılık alt boyutunda düşüş tespit edilmiştir. Sonuca göre doğum sonrasında kadınların ilişki öz yeterliklerinde karşılılık beklentisinin düştüğü anlaşılmaktadır. Aile Değerleri Ölçeğinin alt boyutlarına göre çocuk ilişkileri, akraba ilişkileri, cinselliğe bakış, çocuğun değeri, duygusal bağ, farklı yaklaşımlar, geleneksel aile değerleri, kadın rolleri, şiddet alt boyutlarında anlamlı bir fark bulunmamış buna karşın sadakat, ekonomik değer, evliliğe bakış alt boyutlarında yükselme ve karar alma süreçlerinde düşüş tespit edilmiştir. Anne Babaya Bağlanma Ölçeğinin Anneye ilişkin Görüşler bulgularına göre doğumla birlikte anneye bağlanmada anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Ölçekler alt boyutları arasında ilişkiler tespit edilmiştir. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of birth on women in terms of body image, relationship self-efficacy, family values and attachment to their own parents. For this purpose, the Body Perception Scale, the Relationship Self-Efficacy Scale, the Family Values Scale and the Mother-Related Form of the Parental Bonding Instrument were applied to 64 women who will become mothers for the first time as a pre-test in the last three months of their pregnancy and after the post-test 1-3 months after delivery. Obtained data were calculated with t test to determine the difference before and after birth. In order to determine the relationship between the scales, the Pearson product moment correlation coefficient was calculated. In order to determine the effects of childbirth on women in terms of body image, relationship self-efficacy, family values and opinions about their parents, the pre-test post-test scores of the participants were coded as 0 and 1, and dummy variables were created using the binary logistic regression method. According to the findings of the research, there is a decrease in body image with birth. When the relationship self-efficacy sub-dimensions were examined, no significant change was detected in the emotional control and differentiation sub-dimensions, but a decrease was found in the reciprocity sub-dimension. According to the sub-dimensions of the Family Values Scale, no significant difference was found in the sub-dimensions of child relations, kinship relations, view of sexuality, the value of the child, emotional bond, different approaches, traditional family values, women's roles, violence, but an increase in the sub-dimensions of loyalty, economic value, and view of marriage. and a decrease in decision-making processes. According to the findings of the Mother-Related Form of the Parental Bonding Instrument, no significant difference was found in attachment to the mother at birth. Relationships were found between the sub-dimensions of the scales. The findings were discussed in the light of the literature.