COVİD-19 pandemisinin üreme çağındaki kadınların cinsel ve üreme sağlığı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of the COVİD-19 pandemic on the sexual and reproductive health of women of reproductive age
- Tez No: 795996
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA NUR İNCESU ÇİNTESUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: COVİD-19 pandemisi, COVİD 19 pandemisi ve kadın üreme sağlığı, COVİD-19 pandemisi ve korunma yöntemleri, PhQ-9, YAB-7, COVID-19 pandemic, COVID-19 pandemic and women's reproductive health, COVID-19 pandemic and prevention methods, PhQ-9, YAB-7
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
COVİD-19 Pandemisinin üreme çağındaki kadınların cinsel ve üreme sağlığı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi Amaç:.Biz bu çalışmada COVİD-19 pandemisinin, ekonomik, sosyal ve psikolojik yansımalarının, kadın üreme sağlığı (kontrasepsiyon tercihi, kontraseptiflere erişim planlanmayan gebelikler) üzerindeki etkilerinin incelenmesini amaçladık. Çalışmamızda YAB-7 ve PhQ-9 ölçekleri ile katılımcıların psikolojik durumlarının genel olarak üreme sağlığına etkisi de araştırılacaktır.Çalışmanın sonuçlarının ileriye yönelik olağanüstü durumlarda (afet, pandemi, savaş gibi) kadın sağlığı ve üreme sağlığı ile ilgili uygulamalarda yol gösterici olması amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmanın Konya Şehir Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum kliniğine başvuran (hasta ve refakatçi olarak) 18-45 yaş arası üreme çağındaki, gönüllü kadınlar üzerinde yüz yüze yapılması planlandı. Çalışma için hazırlanmış olan anket sorularıyla, katılımcıların sosyodemografik bilgileri ve COVID-19 pandemi esnasında gebelik istekleri, cinsel ilişki sıklığı, kullandıkları doğum kontrol yöntemi, doğum kontrol yöntemine erişim durumları ve planlanmamış gebelikleri araştırılacaktır. Çalışmada YAB-7 ve PhQ-9 ölçeği ile şu andaki psikolojik durumları hakkında bilgi edinilmesi hedeflenmektedir. Çalışma tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya Etik Kurul ve yerel yetkili birimlerden gerekli izinler alındıktan sonra başlanacaktır. 01.05.2022 tarihinde başlanması planlanmaktadır. Anket verilerinin toplanması için 3 aylık bir süre olacaktır. Bu süreçte veri tabanına bu bilgiler de girilecektir. Takiben verilerin istatistiksel analizi ve uzmanlık tezinin yazımı için 4 aylık bir süre olacaktır.Çalışmanın son tarihinin 01.12.2022 olması planlanmaktadır. www.openepi.com sample size calculator web sitesi veri tabanı kullanılarak ankete alınması gereken örneklem büyüklüğü hesaplanıldı. Populasyon büyüklüğü (N=2400), güven limitleri aralığı (d=%5), dizayn efekti (DEFF=1), güç seviyesi %97 varsayımları baz alınarak yapılan hesaplamada 394 olarak bulunmuştur. Çalışmaya en az 400 hasta dahil edilecektir. Çalışmaya dahil edilme kriterleri şunlardır; 1. 18-45 yaş arasında cinsel yönden aktif sağlıklı kadın olmak 2. Çalışmaya katılmayı kabul etmiş olmak 3. İletişim kurmakta sorun yaşamamak Çalışmadan hariç tutulma kriterleri ise 1-Tanılı psikiyatrik hastalığı olanlar ( majör depresyon, bipolar bozukluk, psikotik bozukluk, uyku bozukluğu tanısı almış olanlar ) 2- 18 yaşından küçük veya 45 yaşından büyük kadınla 3. Anket çalışmasına katılmayı kabul etmeyen kadın 4. Madde kullanımı olmak Bulgular: Araştırmamıza katılan 408 katılımcı sorulara yanıt vermiştir. Cinsel ilişki sıklığında değişiklik olmayanların korunmaya ilişkin aldıkları bilgi daha yeterlidir. Pandemide cinsel ilişki sıklığı artanların %79 u 18-25 yaş aralığındadır. Gelir durumu arttıkça cinsel ilişki sıklığı artmaktadır. Pandemi döneminde cinsel ilişki sıklığının arttığını belirtenlerin %49.5 i geliri giderden fazladır. Cinsel ilişki sıklığı değişmeyenlerin kendisinin veya eşinin covid geçirme oranları yüksektir. Cinsel ilişki sıklığı artanların %59 unun kendisinin veya eşinin covid geçirmediği saptanmıştır. Covid için tedavi alanların cinsel ilişki sıklığı değişmemiştir. Hastanede tedavi alanların %27.6 sının cinsel ilişki sıklığı azalmıştır. Şuanda korunma yöntemi kullanan katılımcıların YAB-7 skoru kullanmaya göre düşüktür. Pandemide korunmaya rağmen gebe kalanların YAB-7 skoru yüksektir. PhQ-9 skorları 0-5 arası olanların pandemide cinsel istek artış oranları yaklaşık %80 dir. Kendisinin veya eşinin covid geçirmeyenlerın PhQ skorları daha düşüktür. Hiçbir tedavi almadan hastalığı geçirenlerin PhQ skorları %91.3 oranında 0-5 arasındadır. Sonuç: Pandemiler, sosyal izolasyonlar, ölümler insanlar üzerinde her yönden derin izler bırakmaktadır. Çalışmamızın sonuçları ışığında olağanüstü durumlarda sağlık hizmetlerine ulaşım zorlaşacağından üreme çağındaki bireyler aile planlaması ve kontraseptif yöntemler konusunda olağanüstü durumlar yaşanmadan uzmanlar tarafından bilgilendirilmeli. Önceden korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olan kadınlarda cinsel istek ve sıklığında değişiklik olmadığı görülmüştür. Pandemi insanlarımızın duygu durumlarını derinden etkilemiştir. Anksiyete, depresyon tanıları artmış buna paralel cinsel istek ve sıklığı azalmıştır. Covid tedavisi alan hastalarda dikkati çeken biçimde cinsel yaşam sekteye uğramıştır. Önerimiz tüm bireyler olağanüstü durumlar olmadan aile planlaması ve kontraseptif yöntemler konusunda psikolojik duygudurum pozitif yönde desteklenerek bilinçledirilmeli.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose : In this study, we aimed to examine the effects of the economic, social and psychological reflections of the COVID-19 pandemic on women's reproductive health (contraception preference, unplanned access to contraceptives). In our study, the effects of the YAB-7 and PhQ-9 scales and the psychological status of the participants on reproductive health in general will be investigated. Method and materials: The study was planned to be conducted face-to-face on volunteer women of reproductive age between the ages of 18-45 who applied to the gynecology and obstetrics clinic of Konya City Hospital (as a patient and companion). With the questionnaire questions prepared for the study, the sociodemographic information of the participants and their pregnancy desires during the COVID-19 pandemic, the frequency of sexual intercourse, the contraceptive method they use, their access to the contraceptive method and their unplanned pregnancies will be investigated. In the study, it is aimed to obtain information about their current psychological state with the GAD-7 and PhQ-9 scales. The study is a descriptive and cross-sectional study. The study will begin after obtaining the necessary permissions from the Ethics Committee and local authorized units. It is planned to start on 01.05.2022. There will be a period of 3 months for the survey data to be collected. In this process, this information will also be entered into the database. Then, there will be a period of 4 months for the statistical analysis of the data and the writing of the specialization thesis. The last date of the study is planned to be 01.12.2022. The sample size required to be surveyed was calculated using the www.openepi.com sample size calculator website database. The population size (N=2400), confidence limits interval (d=5%), design effect (DEFF=1), power level was found to be 394 in the calculation based on the assumptions of 97%. At least 400 patients will be included in the study. The criteria for inclusion in the study are; 1. Being a sexually active healthy woman between the ages of 18-45 2. Having agreed to participate in the study 3. Having no problems communicating Exclusion criteria from the study are; 1. Those with a diagnosed psychiatric illness (major depression, bipolar disorder, psychotic disorder, those diagnosed with sleep disorder) 2. Women younger than 18 or older than 45 3. Women who did not agree to participate in the survey study 4. Being a substance abuser Results: 408 participants who participated in our research answered the questions. Those who do not have a change in the frequency of sexual intercourse receive more information on protection. 79% of those whose frequency of sexual intercourse increased during the pandemic are between the ages of 18-25. As the income level increases, the frequency of sexual intercourse increases. 49.5% of those who stated that the frequency of sexual intercourse increased during the pandemic period had more income than expenses. Those who do not change the frequency of sexual intercourse have a high rate of covid transmission by themselves or their spouses. It was determined that 59% of those with increased frequency of sexual intercourse did not have covid. The frequency of sexual intercourse in those who received treatment for Covid did not change. The frequency of sexual intercourse decreased in 27.6% of those who received treatment at the hospital. The GAD-7 score of the participants who currently use contraception is lower than those who use it. The GAD-7 score of those who became pregnant despite protection in the pandemic is high. Those with PhQ-9 scores between 0 and 5 have an increase in sexual desire of approximately 80% during the pandemic. PhQ scores are lower for those who or their spouses do not have covid. PhQ scores of those who had the disease without any treatment were between 0-5 at a rate of 91.3%. Conclusion: Pandemics, social isolation, deaths leave deep scars on people in every way. In the light of the results of our study, individuals of reproductive age should be informed by experts about family planning and contraceptive methods before extraordinary situations occur, since access to health services will be difficult in extraordinary situations. It was observed that there was no change in sexual desire and frequency in women who had knowledge about contraception methods before. The pandemic has deeply affected the emotional state of our people. Anxiety and depression diagnoses have increased, and sexual desire and frequency have decreased in parallel. The sexual life of the patients who received Covid treatment was interrupted in a remarkable way. We suggest that all individuals should be made aware of family planning and contraceptive methods by positively supporting their psychological mood without extraordinary circumstances.