Yükseköğretimde uluslararasılaşma bağlamında uluslararası öğrencilerin Türkiye ve Türkçe algısı
International students' perception of Turkey and Turkish in the context of internationalization in higher education
- Tez No: 795997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM EMİROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma Türkçe öğretimi Türkçe algısı Türkiye algısı, Internationalization, Turkish teaching, Turkish perception, Turkey perception
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Yükseköğrenim küreselleşmenin büyük etkisi altında bulunduğundan sınır ötesi öğrenci hareketliliği üniversitelerin uluslararasılaşmasındaki en önemli ve anahtar konularından biri haline gelmiştir. Böylece ülkeler hem kamu diplomasisi alanında kullanmak için hem de bilginin küreselleşmesi amacıyla uluslararası öğrenci hareketliliğini bir politika olarak kullanmaya başlamıştır. Bu nedenle son yıllarda uluslararası öğrenci hareketliliği her ülke için bir hizmet sektörü olarak görülmeye başlanmış ve devletlerin özel olarak desteklediği bir alan halini almıştır. Bu araştırmanın amacı Türkiye'de öğrenim görmeyi ve yabancı dil olarak Türkçe öğrenmeyi tercih eden uluslararası öğrencilerin Türkçe ve Türkiye algısını ölçmektir. Bu araştırma ile Türkiyenin ve Türk yükseköğretim sisteminin uluslararası öğrenciler aracılığı ile uluslararasılaşmasına üniversitelerin uluslararası tanınırlığına katkı sağlamasını, kurumların uluslararası olma vasfının en önemli araçlarından biri olan dilleri ve kültürleri ile geleceğini sağlam bir temele oturtmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu araştırma ile Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye gelmeden önceki ve geldikten sonraki görüşleri Türkiyeyi seçme nedenleri siyasi kültürel ve sosyal yapı hakkındaki görüşleri ve karşılaştıkları sorunlar akademik yeterlilikleri ve dil öğrenmedeki amaçları öncelikleri nedenleri dil öğrenme yöntemleri ve dilin hem akademik hem de sosyal hayatta kullanımı ile ilgili algıları ile söz konusu değişkenlere karşı inanç ve görüşleri de saptanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada yakınsayan paralel karma yöntem deseni benimsenerek karma yöntem uygulanmıştır. Buna göre çalışmanın örneklemini 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Türkiyenin yedi coğrafi bölgesinden yedi büyük şehirde bulunan üniversitelerde öğrenim görmekte olan 334 uluslararası öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nitel boyutunda çalışma grubunu 12 kadın 10 erkek öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın nicel boyutunda kullanılan veri toplama aracı beşli likert tipi bir ölçektir. Nitel veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri Google Formlar üzerinden toplanmıştır. Veriler konuşma dinleme okuma yazma becerileri göz önünde bulundurularak cinsiyet yaş geldiği ülke bildiği yabancı dil okuduğu üniversite okuduğu program gibi değişkenler açısından SPSS 26 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde kadın öğrencilerde erkek öğrencilere göre akademik Türkçe becerilerinde önemli derecede anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de yaşama yılı artan bir öğrencinin akademik dinleme becerisi dahil bütün becerilerinde ilk yıllarında olan öğrencilere göre anlamlı bir farklılık elde ettiği görülmüştür. Nitel bulgular akademik Türkçe becerileri konusunda göz önüne alındığında öğrencilerin en fazla dile getirdiği problem Türklerin dili hızlı konuşması ile ilgilidir. Araştırmanın nitel verileri çevrim içi video konferans ile kayıt altına alınarak toplanmıştır. Betimsel analiz yapılarak veriler alt problemler doğrultusunda 5 tema ve 13 alt temada incelenmiştir. Uluslararası öğrencilerin Türkiye'ye yönelik algıları ve deneyimleri incelendiğinde gelenekler yaşam tarzı ve kültür kategorilerinin ön plana çıktığı görülmüş. Oluşturulan bu kategoriler kapsamında uluslararası öğrenciler Türk yemeklerini Türk düğünlerini tarihi ve doğal güzelliklerini sosyal hayatını Türk müziğini ve misafirperver insanları ilgi çekici bulduklarını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
As globalization affects higher education one to one cross border student mobility has become one of the most crucial and key issues regarding the international stage of universities. Thus countries have started to use international student mobility has been used as a policy on the part of the countries in the field of public diplomacy as well as for the globalization of knowledge. Therefore, in recent years international student mobility has started to be seen as a service sector for every country and come to a state of a specific support field. The main point of this study is to reclaim both the Turkish language knowledge and perception of Turkey in view of the international students being educated in Turkey and preferring learning Turkish as a foreign language. With this research; Turkey and the Turkish higher education system contribute to internationalization through international students make a contribution to the international identifiability of the universities in addition to the institutions language and culture which is one of the most important tools of international qualification. With this research the perceptions of the students before and after they arrive in Turkey the reason of choosing Turkey their perceptions on political cultural and social structure besides the problems they face with their academic qualifications, main objectives to learn language; their priorities reasons, ways of learning language, perceptions on the usage of language regarding social and academic life and their belief with thoughts towards the mentioned variables will all also be determined. In this research, the mixed method was applied by adopting the convergent parallel mixed method design. Accordingly, the sample of the study consists of 334 international students studying at universities in seven big cities from seven geographical regions of Turkey in the 2020-2021 academic year. In qualitative research, the study group consists of 12 female and 10 male students. The data collection tool used in the quantitative part of the study is a fivepoint Likert scale. A semi structured interview form was used as a qualitative data collection tool. Quantitative data of the research were collected through Google forms. The data were analyzed through the SPSS 26 program in terms of variables such as gender age country of origin foreign language spoken university attended and program considering speaking listening reading and writing skills. When the quantitative data of the study were analyzed according to the gender variable, there were significant differences in academic Turkish skills in female students compared to male students. It has been observed that a student with an increasing number of years of living in Turkey has a significant difference in all skills, including academic listening skills compared to students in their first year. Considering the qualitative findings on academic Turkish skills, the problem most frequently mentioned by the students is related to the Turks speaking the language fast. Qualitative data of the research were collected by recording with online video conference. By making descriptive analysis, the data were analyzed in 5 themes and 13 sub-themes in line with sub problems. When the perceptions and experiences of international students towards Turkey were examined, the categories of traditions, lifestyle and culture came to the fore. Within the scope of these categories, international students stated that they found Turkish food, Turkish weddings, historical and natural beauties, social life, Turkish music and hospitable people interesting.