Sivil havacılık sektöründe kabin ekiplerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri: Türk Hava Yolları örneği
The problems faced by cabin crews in the civil aviation sector and resolution advisory: The case of Turkish Airlines
  1. Tez No: 796046
  2. Yazar: FİGEN ALTAKRITI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Kabin Memuru, Kabin Ekibi Üyesi, Kabin Hizmetleri, Sivil Havacılık, Cabin Attendant, Crew Member, Cabin Services, Civil Aviation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı sivil havacılık sektöründe çalışmış ya da çalışmakta olan kabin ekibi üyelerinin sorunlarını tespit etmek, incelemek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Özellikle genç bireylerin ilgisini çeken bu mesleğin albenili ve sükseli görünümünden öte iş ortamında ciddi sorunlarla karşılarşılabildiği de kanıtlanmak istenmiştir. Çalışmada“sivil havacılık”,“kabin memuru”,“kabin ekibi”gibi anahtar kelime grupları incelenerek alanyazın taraması yapılmıştır. Bu tarama neticesinde kabin ekiplerinin normal uçuş sürecinde karşılaştıkları düşünülen birkaç sorun üzerinde durulduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla konunun özellikle kabin ekibi üyelerinin yaşadığı genel sorunlar üzerine seçilmesi ile mesleğin zorluklarının daha iyi anlaşılması istenmiştir. Çalışmada çevrim içi anket yöntemi kullanılmıştır. İki ölçek geliştirilen anket yönteminin ilk ölçeği; Mobbing ve İşin Getirdiği Zorluklara Karşı Yaklaşımlar Ölçeği diğeri ise Ast-Üst Değerlendirme Ölçeğidir. Oluşturulan bu ölçekler Türk Hava Yolları'nda mesleği yapmakta olan kabin ekibi üyelerine ve mesleği bir süre yaptıktan sonra işten ayrılmış bireylere uygulanmıştır. Ölçeklerin geliştirildiği Ekim 2020 tarihinde 12050 Kabin Memuru bulunması sebebiyle toplam 370 kabin ekibi üyesi ve mesleği bir süre yaptıktan sonra işten ayrılmış bireylere bu anket uygulanmıştır. Bu çalışmanın bulgular kısmında kabin ekibi üyelerinin akran baskısı, yorgunluk-uykusuzluk ve işin getirdiği zorluklar gibi sorunlarını nasıl algıladıkları konuları analiz edilmiş ve kadın-erkek kabin ekibi üyeleri arasında hiyerarşi ve akran baskısı (mobbing) sorunlarına yaklaşımları bakımından anlamlı bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca birden fazla işi aynı anda kavrayabilen, yapabilen ve içinde bulundukları sorunlara kısa sürede çözüm getirebilen kabin ekibi üyelerinin ast-üst değerlendirme konuları bilgi, kriz, zaman, çatışma ve stresi yönetmeye yönelik analiz yapılmıştır. Sonucunda da astların üstlerini değerlendirmesi bakımından anlamlı bir farklılığın olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to identify and analyze the problems of cabin crew members who have worked or are working in the civil aviation sector and to propose solutions to these problems. It was also aimed to prove that this profession, which attracts the attention of young people in particular, can face serious problems in the business environment beyond its attractive and successful appearance. In the study, a literature review was conducted by examining key word groups such as“civil aviation”,“cabin attendant”,“cabin crew”. As a result of this scan, it has been determined that a few problems that cabin crews are thought to encounter during the normal flight process are emphasized. Therefore, it was desired to better understand the difficulties of the profession by choosing the subject especially on the general problems experienced by cabin crew members. The online survey method was used in the study. The first scale of the survey method, in which two scales were developed, is the Approaches to Mobbing and Work Challenges Scale, and the other is the Junior-Senior Evaluation Scale. These created scales were applied to cabin crew members who are working in Turkish Airlines and to people who quit their job after doing the job for a while. Due to the presence of 12050 Cabin Attendants on October 2020, when the scales were developed, this questionnaire was applied to 370 cabin crew members and people who quit their job after doing the job for a while. In the findings part of this study, the issues of how the cabin crew members perceive their problems such as peer pressure, fatigue-sleeplessness and the difficulties brought by the job were analyzed and it was concluded that there was no significant difference between male and female cabin crew members in terms of their approaches to hierarchy and peer pressure (mobbing) problems. In addition, an analysis was conducted to manage information, crisis, time, conflict and stress on the subordinate evaluation subjects of cabin crew members who can comprehend and do more than one job at the same time and find solutions to their problems in a short time. As a result, it has been determined that there is a significant difference in terms of the evaluation of the superiors by the subordinates.