Covid-19 pandemisi kısıtlama döneminde bireylerin ağrı düzeyi ile duygu düzenleme stratejileri ve algılanan sosyal destek ilişkisi
The relationship of individuals with pain level and emotion regulation strategies and perceived social support during the Covid-19 pandemic period
  1. Tez No: 796067
  2. Yazar: AYŞE TOĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: pandemic, pain, emotion regulation strategies, perceived social support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çalışmamızda, Covid -19 pandemisinde ağrı yaşayan bireylerin karantina dönemindeki ağrı düzeyi, dönemsel olarak değişen geçici stres seviyesi, çevresinden algıladığı sosyal destek ve bireylerin tercih ettiği duygu düzenleme stratejileri arasındaki ilişki incelendi. Algılanan sosyal desteğin ve stres düzeyinin ağrı şiddeti üzerindeki etkisi araştırıldı. Ağrı yaşayan bireylerin pandemi döneminde duygu düzenleme stratejilerinden hangisini seçtiği tespit edilmeye çalışıldı. Çalışmaya 18 yaş üstü 104 katılımcı dahil edildi. Katılımcılar;“Sosyo-Demografik Bilgi Formu”,“Vizüel (Görsel) Analog Skala”,“Algılanan Stres Ölçeği”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek”ve“Duygu Düzenleme Ölçeği-Kısa Form”ile değerlendirildi. Ölçekler 'online anket' oluşturularak katılımcılara ulaştırıldı. Katılımcılara ölçeklerde önce 'Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu' sunulmuş ve bu formda çalışmanın amacı anlaşılır bir şekilde ifade edildi. Yapılan çalışma sonucunda; ağrı şiddeti ile stres, sosyal destek ve duygu düzenleme stratejileri arasında bir ilişki saptanılamadı. Kısıtlama döneminde yaşanılan ağrının diğer kıyaslanan dönemlere göre daha yüksek olduğu bulundu. Pandemi döneminde hafta sonu yasaklarını yalnız geçiren bireylerin ağrı şiddeti daha yüksektir. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek alt ölçeklerinden“Aile Desteği”puanı kadınlarda daha yüksek saptanıldı. Ağrı şiddetini ölçmek için kullanılan Vizüel Analog Skala' da fiziksel rahatsızlığı olanlarda ağrının daha yüksek olduğu tespit edildi. Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek alt ölçeklerinden“Aile Desteği”puanı diğer ağrı şiddetini azaltma yöntemleri içinde daha yüksek olduğu bulundu. Anahtar Kelimler; pandemi, ağrı, duygu düzenleme stratejileri, algılanan sosyal destek
Özet (Çeviri)
In our study, the relationship between the pain level of individuals experiencing pain during the Covid - 19 pandemic, the temporary stress level that changes periodically, the social support they perceive from their environment, and the emotion regulation strategies preferred by individuals were examined. The effect of perceived social support and stress level on pain severity was investigated. It was tried to determine which of the emotion regulation strategies the individuals experiencing pain choose during the pandemic period. 104 participants over the age of 18 were included in the study. Participants; it was evaluated with the“Socio-Demographic Information form”,“Visual (Visual) Analog Scale”,“Perceived stress Scale”,“Multidimensional Perceived Social Support”and“Emotion Regulation Scale-Short Form”. The scales were delivered to the participants by creating an 'online questionnaire'. The participants were first presented with an 'Informed Volunteers Consent Form' in the scales, and the purpose of the study was clearly expressed in this form. As a result of the study; no relationship was found between pain severity and stress, social support and emotion regulation strategies. It was found that the pain experienced during the restraint period was higher than the other compared periods. During the pandemic period, the pain intensity of individuals who spend weekends alone higher. The“Family Support”score, one of the Multidimensional Perceived Social Support subscales, was found to be higher in women. In the Visual Analog Scale used to measure the severity of pain, it was determined that the pain was higher in those with physical discomfort. The“Family Support”score, one of the Multidimensional Perceived Social Support subscales, was found to be higher among other methods of reducing pain severity.