Evli kadınlarda evlilik uyumunun cinsel işlev ve mental iyi oluşluk düzeyine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of marrial harmony on sexualfunction and mental wellness level of married women
  1. Tez No: 796068
  2. Yazar: SAFİYE İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Evli Kadınlar, Evli Kadınlarda Cinsel İşlev, Mental İyi Oluşluk, Evlilik Uyumu, Married Women, Sexual Function İn Married Women, Mental Well-Being, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, evli kadınlarda evlilik uyumunun cinsel işlev ve mental iyi oluşluk düzeyi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde bulunan tüm evli kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, İstanbul ili Başakşehir ilçesinde bulunan kadın doğum polikliniklerine başvuran 402 evli kadın oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanması için; Tanımlayıcı Bilgi Formu (TBF), Warwick Edinburgh Mental (Psikolojik) İyi Oluş Ölçeği (WEMİOÖ), Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ)-Kadın Formu ve Evlilikte Uyum Ölçeği (EUÖ) kullanılmıştır. Genel olarak, bu çalışmanın bulguları, evli kadınların sağlığı bağlamında evlilik uyumu, cinsel tatmin ve zihinsel esenliği ele almanın önemini vurgulamaktadır. Zihinsel sağlık, evlilik uyumu ve cinsel tatmin arasındaki pozitif ve anlamlı ilişkiler, evlilik uyumunu destekleyen ve cinsel işlevi iyileştiren müdahalelerin de zihinsel sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Bu faktörler arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamak ve evli kadınların sağlığını ve esenliğini iyileştirmek için etkili müdahaleler geliştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of marital adjustment on sexual function and mental well-being in married women. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The universe of the research consists of all married women in Istanbul. The sample of the study consists of 402 married women who applied to the obstetrics clinics in Başakşehir district of Istanbul. In order to collect data in the research; Descriptive Information Form (TBF), Warwick Edinburgh Mental (Psychological) Well-Being Scale (WEMIOS), Golombok Rust Sexual Satisfaction Scale (GRISS)-Female Form and Marriage Adjustment Scale (IDS) were used. Overall, the findings of this study highlight the importance of addressing marital adjustment, sexual satisfaction, and mental well-being in the context of married women's health. The positive and significant associations between mental health, marital adjustment and sexual satisfaction suggest that interventions that support marital adjustment and improve sexual function may also have a positive impact on mental health. More work is needed to better understand the complex relationships between these factors and to develop effective interventions to improve the health and well-being of married women.