0-2 yaş grubu ishalli çocuklarda rotavirus enfeksiyonunun Northern Ireland 75/447 suşu kullanılarak mikronötralizasyon testi ile serolojik ve ELİSA testi ile virolojik olarak araştırılması
A Serological investigation of rotavirus infection using bovine rotavirus serotype of Northern Ireland 75/447 by microneutralization test and virological investigation using ELİSA among 0-2 yrs. children with diarrhea
- Tez No: 79635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT ÖZKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Rotavirus, çocuk, ishal, immünite, ELISA, Rotavirus, children, diarrhea, immunity, ELISA
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
40 ÖZET 0-2 yaş grubu ishalli çocuklarda rotavirus enfeksiyonunun Northern Ireland 75/447 susu kullanılarak mikronötralizasyon testi ile serolojik ve ELISA testi ile virolojik olarak araştırılması Bu araştırmada 25.8.1997-9.9.1998 tarihleri arasında S.B. Ankara Hastanesi Pediatri Polikliniğine ishal şikayeti ile başvuran 0-2 yaş grubu 92 çocuk ve bunların anneleri (89 kişi) rotavirus enfeksiyonları yönünden serolojik ve virolojik olarak incelenmiştir. 92 çocuğun 74 tanesinden virolojik çalışma için gaita örneği alınmıştır Bu örnekler ELISA yöntemiyle incelenmiş, bunlardan 20 tanesinde (%27) rotavirus antijeni tesbit edilmiştir. Kan serumlarında rotavirus antikoru varlığının mikronötralizasyon testi ile araştırılması amacıyla 92 çocuk ve annelerinden (89 kişi) kan örnekleri alınmıştır. Yapılan test sonucu 3 çocuğun (%3.3) ve 12 annenin (%13.5) kan serumalnnda rotavirus antikoruna rastlanmıştır. Seropozitif bulunan serumların SN50 değerleri 1:5-1:20 arasında dağılım göstermiştir. Emziren annelerin süt serumlarında rotavirus antikoru tesbiti amacıyla 49 anneden süt örneği alınmıştır. Mikronötralizasyon testi ile değerlendirilen örneklerde rotavirus antikoru saptanamamıştır. Çocukların beslenme şekilleri ile rotavirus enfeksiyonları arasında bağlantı bulunamamıştır. Mevsimsel faktörlerin rotavirus enfeksiyonlarını etkilediği, sonbahar-kış aylarında enfeksiyonun daha sık görüldüğü bulunmuştur. Bu araştırma ile ülkemizdeki bebek ishallerinde rotavirus enfeksiyonlarının önemi bir kez daha ortaya konulmuştur
Özet (Çeviri)
41 SUMMARY A serological investigation of rotavirus infection using bovine rotavirus serotype of Northern Ireland 75/447 by microneutralization test and virological investigation using ELISA among 0-2 yrs. children with diarrhoea. In the present study, 92 children (0-2 yrs of age) applied for Ankara Hospital due to diarrhea between 25. Aug. 1997- 9. Sep. 1998 and their mothers (89 mother) were evaluated in terms of rotavirus infections. Fecal samples of 74 children were collected for virological tests. Those samples were evalueted by ELISA and 20 (%27) of them were found as positive in terms of rotavirus antigens. Blood serum specimens from 92 children and from their mothers (89 mother) were analyzed to determine rotavirus antibody by microneutralization test. In the blood sera of 3 children (%3.3) and 12 mother (%13.5) rotavirus antibody was detected. SN50 values of those sera were found as changing between 1:5 and 1:20. Breast milk samples from 49 mother who breast-fed were collected for detection of rotavirus antibody in the milk serum. Rotavirus antibody could not be detected in the samples that were analyzed by microneutralization test. According to the results of the present study, there was no relationship between rotavirus infections and nutrition styles. However, rotavirus infections were found to be affected by seasonal factors, in winter and fall they were observed more frequently. In the present study, the importance of rotavirus infections in Turkish infants is revealed once more.