Aterosklerozlu hastaların eritrositlerinde antioksidan potansiyel ve malondialdehit seviyelerinin tayini
Antioxidant potential and malondialdehyde levels in erythrocytes from patients with atherosclerosis
  1. Tez No: 79637
  2. Yazar: MURAT KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER DURAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, serbest radikal, oksidan stress 46, Atherosclerosis, free radical, oxidant stress 47
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
6. ÖZET Aterosklerozlu hastaların eritrositlerinde Antioksidan Potansiyel ve Malondialdehit seviyelerinin tayini Çalışmamızda ateroskleroz hastalanmn lipit peroksidasyon durumlarını ve antioksidan potansiyellerini gözlemeyi amaçladık. Bu amaçla ateroskleroz hastası olduğu anjiografik olarak teşhis edilmiş 39 şahıs çalışma grubu olarak kullanıldı. 39 sağlıklı şahıs ise kontrol grubu olarak belirlendi. Gruplardan alman kanların eritrositleri ayrılarak MDA ve AOP çalışıldı. Ayrıca eritrosit zarlarında yine MDA çalışıldı. Hem hemolizat MDA düzeylerinin (178.407±46.385..220.059±1 10.895) hem de eritrosit zarının MDA düzeylerinin (10.466±3.277..14.616±6.470) ateroskleroz grubunda arttığı gözlendi. Buna karşılık hemolizattaki AOP istatistiksel değerlendirmede değişmemiş (1.049±0.198..1.095±0.243) olarak bulundu. Sonuçlar, ekstrasellüler ortamdan kaynaklanan oksidan stresin arttığım, aynı zamanda eritrosit içinde de oksidasyon reaksiyonlarının hızlandığım göstermektedir. Sonuçlarımız, antioksidanlarla desteklemenin ve/veya oksidan stresi azaltmanın aterosklerozda yararlı olacağım düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Antioxidant Potential and Malondialdehyde levels in erythrocytes from patients with atherosclerosis In this study, we aimed to investigate oxidant status and antioxidant potential in the erythrocytes from atherosclerotic patients. For this aim, blood samples from 39 healthy subjects and 39 patients with coronary atherosclerosis were used. Atherosclerosis was diagnosed by coronary angiography, clinical and laboratory investigations. After erythrocytes were separated, MDA levels in with erythrocyte haemolysate and erythrocyte membrane and, AOP values in haemolysate were measured. MDA values were found to be higher significantly in both haemolysate (178.407±46.385 vs 220.059±'l 10.895) and membranes (10.466±3.277 vs 14.616±6.470) in patients group compared with control group. However, there were no significant difference between AOP values (1.049±0.198 vs 1.095±0.243) of the groups. In conclusion, our results reveal an increase in oxidant stress in both erythrocyte cytoplasm and blood plasma of the atherosclerotic patients. Therefore, we think that antioxidant theraphy may give useful results for the atherosclerotic patients.