Park Sağlık Ocağı bölgesinde ailede kadına yönelik şiddet araştırması
  1. Tez No: 79638
  2. Yazar: MERAL DURMUŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZYURDA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Violence, Violence against women, Violence against children, Sexual violence, Verbal violence
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
72 ÖZET Araştırma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'na bağlı Park Eğitim Sağlık Ocağı bölgesinden seçilen 2 sağlık evinde yaşayan, 15 yaşından büyük 1002 evli kadın üzerinde; aile içi şiddetin boyutlarını ve etkili faktörleri saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, anket aracılığıyla retrospektif soruşturma yöntemiyle yürütülmüş, kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırma sonucunda, ailelerinin tamamına yakınında (%93.3) sözel şiddet saptanmış ve bunun eşler tarafından doğal karşılandığı tespit edilmiştir. Kadına yönelik fiziksel şiddet oranı %62.1'i bulunmuştur. Fiziksel şiddeti etkileyen faktörler arasında kadının öğrenim düzeyinin düşük olması belirleyici faktör olarak saptanmıştır. Bunun yanı sıra, ileri yaşlarda olan, ev dışında çalışmayan, gecekonduda yaşayan, gelir düzeyi düşük, 5 yıldan fazla süredir Ankara'da oturan, eşleri polis, şoför, işsiz, işçi gibi meslek mensupları olan, görücü usulü ile evlenen kadınlar daha fazla fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Evlilik süresi arttıkça kadına yönelik fiziksel şiddet artmaktadır. Babaların çocuklarına yönelik fiziksel şiddet uygulama oranı %52.5, annelerde bu oran % 80.9'dur. Kadınların %95'i fiziksel şiddeti onaylamamaktadır. Ancak %81.9'u bunu bir boşanma ya da evi terketme nedeni olarak değerlendirilmemektedir. Aile içi şiddetten çocuklar büyük ölçüde etkilenmekte ve ağlama, küsme, evden uzaklaşma, evlilikten soğuma gibi tepkiler vermektedir. Fiziksel şiddete uğrayan kadınlar bunun ardından cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Sözel şiddet, fiziksel şiddet ve cinsel şiddet türleri birbirlerini izlemekte ve bir kısır döngü oluşturmaktadır. Bu sonuçlara dayanarak, aile içinde şiddetin önlenmesi için; yasal düzenlemelerin yapılması, uygulanması, toplumda her düzeyde bireylerin eğitimi, ilgili kurumların hizmetinin takibi, yeterli sığınma evlerinin açılmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Anahtar Kelime: Şiddet, kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik şiddet, cinsel şiddet, sözel şiddet.
Özet (Çeviri)
73 SUMMARY The study was undertaken on 1002 married women over 15 years of age, selected from Park Eğitim Sağlık Ocağı area associated with the Department of Community Medicine of Ankara University Faculty of Medicine, in attempt to determine the extent of violence within the family and the influencing factors. The study has been performed using the retrospective investigation method via questionnaires and is of cross-sectional design. The results of the study have revealed verbal violence in almost all of the families (93.3%), that being considered as usual by women. The rate of physical violence towards women has been found to be 62.1%. Among factors influencing physical violence, the educational status of women has been found to be the determinant factor. Moreover, women at older ages, not working outside their home, living in sheds, of lower income status, living in Ankara for more than five years, married to policemen, drivers, workers or unemployed men, belonging to crowded families with many children and having married via a go-between have been found to face physical violence more. As the duration of marriage increases, physical violence towards women also increases. Physical violence is not approved by 95%of women. However, 81.9%of women do not consider this as a reason for divorce or leaving their home. Children are deeply affected by the violence within the family and react by crying, sulking, staying away from home and loosing interest in marriage. For women facing physical violence, sexual violence follows. Verbal violence, physical violence and sexual violence follow each other, forming a viscous cycle. Based on these results, the need for forming and following legal regulations, education for individuals regardless of their status within the community, follow-up of the services provided by the related organizations and forming adequate numbers of houses for shelter has been emphasized.