Scilla bifolia'nın metanolik özütünün antioksidan kapasitesi
Antioxidant capacity of methanolic extract of Scilla bifolia
- Tez No: 796442
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AKTÜMSEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Scilla bifolia, Antioksidan kapasite, Radikal süpürme aktivitesi, Fenolik bileşikler, Asparagaceae, Scilla, Antioxidant capacity, Radical scavenging activity, Phenolic compounds, Asparagaceae
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada Scilla bifolia bitkisinin metanolik özütünün antioksidan etkinliği araştırılmıştır. Özütün antioksidan etkinliği DPPH ve ABTS süpürme kapasitesi, fosfomolibdat testi, metal şelatlama aktivitesi, bakır indirgeme (CUPRAC) ve demir indirgeme (FRAP) metotları kullanılarak ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Ayrıca total fenolik ve flavonoid içerik hesaplandı. Total fenolik ve flavonoid içerik sırasıyla 21,56 mg GAE/g ve 27,7 mg RE/g olarak belirlendi. DPPH radikal süpürme kapasitesi 31,91 mg TE/g olarak hesaplandı. Özütün bakır indirgeme etkinliği (CUPRAC) 83,62 mg TE/g tespit edildi. Sonuçlar Scilla bifolia bitkisinin gıda endüstrisinde önemli bir doğal antioksidan kaynağı olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the antioxidant activity of the methanolic extract of the Scilla bifolia plant was investigated. The antioxidant activity of the extract was tried to be determined using DPPH and ABTS scavenging capacity, phosphomolybdate test, metal chelating activity, copper reduction (CUPRAC) and iron reduction (FRAP) methods. In addition, total phenolic and flavonoid contents were calculated. Total phenolic and flavonoid contents were determined as 21.56 mg GAE/g and 27.7 mg RE/g, respectively. The DPPH radical scavenging capacity was calculated as 31.91 mg TE/g. The copper reduction activity (CUPRAC) of the extract was determined as 83.62 mg TE/g. The results showed that the Scilla bifolia plant can be an important source of natural antioxidants in the food industry.