Kazdağı subalpinik bölgesinde yetişen bazı soğanlı bitkilerin morfolojisi, anatomisi, ekolojisi ve ekonomik kullanımı üzerine incelemeler
Morphological, anatomical, ecological and economical used studies on some bulbed plants of Kazdağı subalpinic area
  1. Tez No: 170521
  2. Yazar: MİNE TUNALI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMET UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kazdağı, subalpinik bölge, soğanlı bitkiler, morfoloji, anatomi, ekoloji, ekonomik kullanım, Kazdağı, subalpinic area, bulb plants, morphology, anatomy, ecology, economical usage II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
KAZDAĞI SUBALPINIK BÖLGESİNDE YETİŞEN BAZI SOĞANLI BİTKİLERİN MORFOLOJİSİ, ANATOMİSİ, EKOLOJİSİ VE EKONOMİK KULLANIMI ÜZERİNE İNCELEMELER OZ Bu çalışmada Kazdağı subalpinik bölgesinde doğal yayılış gösteren, Tulipa sylvestris L., Scilla bifolia L., Crocus gargaricus Herb, subsp. gargaricus, Muscari bourgaei Baker, Gagea bohemica Schultf, Ornithogalum nutans L., Ornithogalum sigmoideum Freyn & Sint, Allium kurtzianum Asch. & Sint. ex Kollmann, Allium guttatum Stev. subsp. guttatum, Allium sibthorpianum Schult. & Schult.f., türlerinin morfolojik, anatomik, ve ekolojik özellikleri incelenmiş ve yetiştikleri alanlardan alman toprak örnekleri, fiziksel ve kimyasal yönden analiz edilmiştir. Bu analizler sonucunda ekolojik özellikler ortaya koyulmuştur. Morfolojik gözlemler doğadaki normal yetişme alanlarında ve herbaryum örnekleri üzerinde lup ve çıplak gözle yapılarak, ilgili kısımların çizimleri ve ölçümleri yapılmıştır. Anatomik gözlemler için kök, soğan gövde, yaprak ve ovaryumdan kesitler alınarak mikrofotografi cihazı ile fotoğrafları çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
MORPHOLOGICAL, ANATOMICAL, ECOLOGICAL AND ECONOMICAL USED STUDffiS ON SOME BULBED PLANTS OF KAZDA?I SUBALPINIC AREA ABSTRACT In this study some species such as Tulipa sylvestris L., Scilla bifolia L., Crocus gargaricus Herb, subsp. gargaricus, Muscari bourgaei Baker, Gagea bohemica Schultf., Ornithogalum nutans L., Ornithogalum sigmoideum Freyn & Sint., Allium kurtzianum Asch. & Sint. ex Kollmann, Allium guttatum Stev. subsp. guttatum, Allium sibthorpianum Schult. & Schultf. distributed naturally in Kazdağı subalpinic area have been investigated morphological, anatomical, and ecological features. In addition, physical and chemical parameters of soil speciements collected from plant distributing area were examinated. As a result of analysis ecological features were demonstraded. Morphological observations were done at plant distributing area and herbarium examples. Drawing and recording were also done. In anatomical observations transversal section of root, bulb, stem (scapose), leaf and ovaryum, were taken and photographed under microscape.