Kısa dönem egzersizin iskemi-reperfüzyon sırasında kalbin performansına etkisi: HSP72'nin rolü
The Effect of short term exercise on heart performance during ischemia-reperfusion: Role of HSP72
- Tez No: 79654
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA YAVUZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan savunma sistemi, egzersiz, iskemi- reperfüzyon, miyokardium, sıcak şoku proteinleri, Antioxidan defense system, exercise, iischemia-reperfusion, heat shock proteins, myocardium
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
77 ÖZET Kısa Dönem Egzersizin İskemi-Reperfüzyon Sırasında Kalbin Performansına Etkisi: HSP72'nin Rolü Isıda ortaya çıkan ani artış, iskemi reperfüzyon (I-R) hasan da dahil olmak üzere hücrenin çeşitli zararlı etkenlerden korunmasında rol oynayan sıcak şoku proteinlerinin (HSP) artmasına yol açar. Egzersizin de, toksik olmayan bir stres türü olarak, HSPnin sıçan miyokardiyumunda artmasına yol açtığı bilinmektedir. Bununla birlikte, kısa süreli egzersizin kalbin in vivo İ-R hasarından korunmasını sağlayıp sağlamayacağı konusu açık değildir. Bu nedenle, bu çalışmada, bir haftalık treadmil koşusunun in vivo İ-R sırasında miyokardiyumun kontraktil perfomansma etkisini değerlendirdik. Dişi Sprague-Dawley sıçanlar (4 aylık), kontrol; 5 günlük egzersiz (60dak/gün ~ 70% VO2 max); ya da sıcak stresi (42°C de 15 dak.) gruplarına alındılar. Egzersiz ya da sıcak şokundan 24 saat sonra hayvanlar 30 dak iskemi ve onu takip eden 30 dak reperfüzyondan oluşan in vivo İ-R 'a tabi tutuldular. Gerek sıcak stresi ve gerekse egzersiz, sol ventrikül HSP72 düzeylerinde artışa yol açtı (p0.05). Bu bulgular, kısa süreli egzersizle artan miyokardiyal ISP72 nin, in vivo İ-R sırasında kalbin kontraktil performansındaki artışa eşlik ettiğini göstermektedir. Kalpde sağlanan bu korunma, antioksidan savunma sistemindeki bir gelişme ile ilgili görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
78 SUMMARY The Effect of Short Term Exercise on Heart Performance During Ischemia-Reperfusion: Role of HSP72 Immediately after a sudden increase in temperature, all cells increase production of heat shock proteins (HSPs) that buffer them from various damages including ischemia-reperfusion (I-R) injury. As a nontoxic stress, exercise training has also been shown to induce HSPs in the myocardium of rats. It is unclear if short-term exercise training is capable of protecting the heart against ischemia-reperfusion (I-R) damage in vivo. Therefore, we examined the effects of 5 days of exercise training on myocardial responses during in vivo I-R. Female Sprague- Dawley rats (4 months old) were randomly assigned to control; 5 days of treadmill exercise (60min/day at ~ 70% VO2 max); or whole body heat stress (15 min at 42°C) groups. Twenty-four hours following heat stress or exercise, animals underwent in vivo I-R surgery (30 min ischemia followed by 30 min reperfusion). Both heat stress and exercise training resulted in a significant (p0.05), and the levels of heat shock transcription factor (HSF). These data indicate that short-term endurance exercise training improves myocardial contractile performance during in vivo I-R. This training-induced myocardial protection was associated with an increase in myocardial HSP 72 but the induction of HSP does not appear to be linked to an improvement in cardiac antioksidant defenses.