İnteröstrus evresindeki kedilerde FSH-hCG ve PMSG-hCG kombinasyonlarının süperovulasyon üzerindeki karşılaştırılması
A Comparative study on superovulatory effects of FSH-HCG and PMSG-HCG combinations in the interestrous cats
- Tez No: 79655
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI İZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Süperovulasyon, Evcil kedi, İnteröstrus, FSH-hCG, PMSG-hCG, Superovulation, Domestic Cat, Interestrous, FSH-hCG, PMSG-hCG
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
29 ÖZET İnteröstrus Evresindeki Kedilerde FSH-hCG ve PMSG-hCG Kombinasyonlarının Süperovulasyon Üzerindeki Etkilerinin Karşılaştırılması Yapılan bu çalışmada, FSH-hCG ve PMSG-hCG kombinasyonlarının interöstrus evcil kediler üzerinde süperovulasyon etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada otuzaltı adet, üreme anamnezleri bilinmeyen, rastgele seçilmiş, cinsel olgunluğa erişmiş dişi kedi kullanıldı. Çalışma süresince kediler günde 14 saat suni ışık altında tutuldu. Gonadotropin tedavisine başlamadan bir gün önce (0. gün), ovaryumlann aktivitelerinin değerlendirilmesi amacıyla laparotomi yapıldı. Gonadotropin tedavisi için seçilen kedilerin ovaryumlan, tamamen inaktif yada çapı 2 mm den daha küçük foliküller bulundurmaktaydı. Denekler iki ana gruba ayrıldı. I) PMSG (150 IU, im) ve 84 saat sonra hCG (100 IU, im) uygulananlar. II) Dört gün süreyle toplam 4 mg FSH-P (azalan günlük dozlar halinde, sc) ve 5. günde hCG (100 IU, im) uygulananlar. Bu gruptaki kediler FSH-P enjeksiyon aralıklarına göre, (IIa) 24 saat aralıklı ve (lib) 12 saat aralıklı olmak üzere iki gruba ayrıldı. Uygulamanın 11. ve 12. günlerinde, CL ve anovule foliküllerin sayılarım değerlendirmek amacıyla, ikinci bir laparotomi yapıldı. FSH-P uygulanan kediler PMSG uygulananlara göre belirgin bir şekilde (p0.05) kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
28 SUMMARY A Comparative Study on Superovulatory Effects of FSH-hCG and PMSG-hCG Combinations in the Interestrous Cats The present comparative study was undertaken to inspect the superovulatory effects of FSH-hCG and PMSG-hCG combination in the interestrous domestic cats by using the most suggested dosage in the previous literatures. Thirty-six random sources, sexually mature female domestic cats with unknown reproductive history were used in this study. A 14-hr artificial light cycle was provided daily, during research period. One day before the onset of gonadotropin treatment (Day 0), laparotomy was performed for evaluation of ovarian activity. Only females with follicle 0.05).