Plazma viskozitesindeki değişim ile erektil disfonksiyonun şiddeti öngörülebilir mi?
Can the severity of erectile dysfunction be predicted by the change in plasma viscosity?
  1. Tez No: 796731
  2. Yazar: SALİM ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET GÜZELSOY, DOÇ. MURAT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, IIEF, plazma viskozitesi, Erectile dysfunction, IIEF, plasma viscosity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Pek çok çalışmada kardiyovasküler hastalıklar başta olmak üzere vasküler hastalıklarda plazma viskozitesinin önemi vurgulanmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar ile çok sayıda ortak risk faktörüne sahip olan erektil disfonksiyonun (ED), aynı şekilde vasküler hastalıklarda olduğu gibi plazma viskozitesi ile ilişkili olabileceği düşünüldü. Bu durumu göz önünde bulundurarak; üroloji polikliniğine ED şikayeti ile başvuran hastalardaki, ED şiddeti ile plazma viskozitesi arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ekim 2021-Aralık 2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Polikliniği'ne ED şikayeti nedeniyle başvuran 18-75 yaş arası 99 gönüllü hasta dahil edilmiştir. Hastaların erektil fonksiyonu, Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi'nin 15 soruluk formu (IIEF-15) kullanılarak değerlendirilmiştir. IIEF 15 formu ile erektil fonksiyon (1,2,3,4,5 ve 15. sorular); cinsel memnuniyet (6,7 ve 8. sorular); orgazmik işlev (9 ve 10. sorular); cinsel istek (11 ve 12. sorular); genel memnuniyet (13 ve 14. sorular) durumları değerlendirilmiştir. Ayrıca hastalar IIEF erektil fonksiyon skoruna göre hafif ED, hafif-orta ED, orta ED ve şiddetli ED olarak 4 gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu olarak; farklı bir nedenle polikliniğimize başvuran, IIEF-15 formu ile sorgulanarak 26 ve üzeri puan almış erektil fonksiyonları normal olan 52 erkek gönüllü dahil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubunda plazma viskozitesi başta olmak üzere hemogram, biyokimya ve hormon parametreleri çalışılarak karşılaştırma yapıldı. Ayrıca iki grup arasında ek hastalık, sigara ve alkol kullanımı, mesleklerindeki vardiya durumu, medeni durum ve cinsel partner özelliği, aylık gelir durumu da sorgulanarak karşılaştırma yapıldı. Bulgular: ED grubunda plazma viskozitesi (p=0,000), yaş (p=0,000), açlık kan şekeri (p=0,000), glikolize hemoglobin düzeyi (p=0,000), kan lökosit düzeyi (p=0,033) ve kan trombosit düzeyi (p=0,01) anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Kontrol grubunda ise IIEF erektil fonksiyon (p=0,000), cinsel memnuniyet (p=0,000), orgazmik işlev (p=0,000), cinsel istek (p=0,000), genel memnuniyet (p=0,000) skorları ve HDL kolesterol (p=0,001) anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır. Ayrıca gruplar arasında aylık gelir durumu (p=0,000), medeni hal ve cinsel partner özelliği (p=0,044), mesleklerinde vardiyalı çalışma durumu (p=0,000) ve alkol kullanımı (p=0,008) anlamlı düzeyde farklıdır. Hastalar IIEF erektil fonksiyon skoruna göre gruplandırıldığında, kontrol grubuna göre hafif ED, hafif-orta ED, orta ED ve şiddetli ED gruplarında anlamlı olarak plazma viskozitesi daha yüksek saptanmıştır (p≤0,005). Yapılan korelasyon analizinde plazma viskozitesi ile IIEF skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif korelasyon (p=0,000) saptanırken, plazma viskozitesi ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon (p=0,023) saptandı. Tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri sonucunda ED açısından plazma viskozitesi (p=0,000), yaş (p=0,000), aylık gelir durumu (p=0,007) ve trombosit sayısı (p=0,026) prediktif bulunmuştur. Plazma viskozitesi için eğri altında kalan alan (AUC) 0,808; %95 güven aralıkları (CI) 0,734-0,883 olmak üzere cut-off değer 1,12 mPa.sn olarak bulunmuş ve %72 duyarlılık, %74 özgüllük ile erektil disfonksiyon için prediktiftir. Yaş için cut-off değer 47,5 yıl olarak bulunmuştur ve %56 duyarlılık, %90 özgüllük ile erektil disfonksiyon için prediktiftir (AUC; 0,807, %95 CI; 0,738-0,877). Trombosit sayısı için cut-off değer 239 mcL olarak bulunmuştur ve % 61 duyarlılık, % 63 özgüllük ile erektil disfonksiyon için prediktiftir (AUC; 0,628, %95 CI; 0,536-0,720). Sonuç: Çalışmadan çıkan sonuçlara göre plazma viskozitesi ED hastalarında ve IIEF skoruna göre ED alt gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Ayrıca ED açısından plazma viskozitesi prediktif saptanmıştır. Plazma viskozitesi ölçümü ED tanısının desteklenmesinde ve şiddetinin değerlendirilmesinde faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The importance of plasma viscosity in vascular diseases, especially cardiovascular diseases, is emphasized in many studies. It was thought that erectile dysfunction (ED), which has many common risk factors with cardiovascular diseases, may be related to plasma viscosity in a similar way as vascular diseases. Considering that; we aimed to evaluate the relationship between the severity of ED and plasma viscosity in patients who admitted to urology outpatient clinic with ED complaints. Materials and Methods: In this study, 99 volunteer patients aged 18-75 years who applied to the urology outpatient clinic of University of Health Sciences, Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital due to an ED complaint between October 2021 and December 2022 were included. Patients' erectile function was evaulated using the 15-item International Index of Erectile function questionnaire (IIEF-15). We evaluated the erectile function, intercourse satisfaction, orgasmic function, sexual desire and overall satisfaction via the items 1-5 and 15, items 6-8, items 9-10, items 11-12 and items 13-14 of the questionnaire, respectively. Additionally, patients were divided into four groups as mild ED, mild-moderate ED, moderate ED and severe ED according to IIEF erectile function score. As a control group, 52 volunteer men who applied to our clinic for a different reason and had normal erectile function with a score above 26 of IIEF-15 form were included. Hemogram, serum biochemical and hormone levels, especially plasma viscosity were compared between the patients and control group. In addition, a comparison was made between the two groups in terms of the comorbidity, smoking and alcohol use, work shifts, marital status and sexual partner characteristics, monthly income. Results: Plasma viscosity (p=0.000), mean age (p=0.000), fasting blood sugar (p=0.000), glycated hemoglobin level (p=0.000), leukocyte (p=0.033) and platelet levels (p=0.01) were significantly higher in the ED group than control group. In the control group, IIEF erectile function (p=0.000), intercourse satisfaction (p=0.000), orgasmic function (p=0.000), sexual desire (p=0.000) and overall satisfaction (p=0.000) scores as well as HDL cholesterol (p=0.001) were significantly higher. In addition, monthly income (p=0.000), marital status and sexual partner characteristics (p=0.044), work shifts (p=0.000) and alcohol use (p=0.008) were significantly different between the groups. When patients were grouped according to IIEF erectile function score, plasma viscosity was significantly higher in mild ED, mild-moderate ED, moderate ED and severe ED groups than in the control group (p≤0.005). In the correlation analysis, a statistically significant negative correlation (p=0.000) was detected between plasma viscosity and IIEF scores, while a statistically significant positive correlation (p=0.023) was found between plasma viscosity and age. As a result of univariate and multivariate logistic regression analyses, plasma viscosity (p=0.000), age (p=0.000), monthly income status (p=0.007) and platelet count (p=0.026) were predictively determined in terms of ED. The cut-off value for plasma viscosity was found as 1.12 mPa.sn with 95% confidence intervals (CI) of 0.734-0.883, area under the curve (AUC) of 0.808 and was predictive for erectile dysfunction with 72% sensitivity and 74% specificity. The cut-off value for age was determined to be 47.5 years and was predictive for erectile dysfunction with 56% sensitivity and 90% specificity (AUC; 0.807, 95% CI; 0.738-0.877). The cut-off value for platelet level was 239 mcL and was predictive for erectile dysfunction with 61% sensitivity and 63% specificity (AUC; 0.628, 95% CI; 0.536-0.720). Conclusion: According to the results of this study, plasma viscosity is significantly higher in ED patients and in ED subgroups according to IIEF score than in the control group. Also, plasma viscosity is predictive for ED. Plasma viscosity measurement may be useful in supporting the diagnosis of ED and in assessing its severity.