Alev Alatlı perspektifinden Türkiye'de batılılaşma ve aydın meseleleri
The Questions of Westernization and Intellectuals in Turkey from the Perspective of Alev Alatlı
- Tez No: 796994
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Modernleşme, batılılaşma, aydın, Modernization, westernization, intellectual
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu dünyada toplumlar da bu değişimlere ayak uydurmak zorundadır ve bu süreçleri fikirsel anlamda yönetenler aydınlardır. Tıpkı tüm dünyayı etkisi altına alan Batılılaşma hareketi içerisinde Türk aydınının durmaksızın sürece yön vermesi gibi. Ancak insanoğlunun farklı pek çok fikre sahip olması ve sosyal bilimlerin kapsayıcılığı dolayısıyla çeşitli fikirler üretilmektedir. Batılılaşmayı doğru bulanlar olduğu gibi sadece içeriğini beğenmeyen ya da tamamen fikre karşı olanlar da vardır. Bu çalışma da bir aydının gözünden süreç içerisindeki aydınlar izlenmektedir. Çalışmada öncelikle kavramsal okumalar gerçekleştirilmekte ardından ilgili kavramların Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet Türkiye'si için neler ifade ettiği aydınların gözünden araştırılmaktadır. Bu süreçte aydınların oynadığı roller hakkında da Alev Alatlı'nın eserleri okuma ve işitsel şekilde incelenerek Alatlı'nın genel kanıdan çok farklı bir aydın tipi çizdiği çıkarımına varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the world where the only thing that does not change is change, societies have to keep up with these changes, and those who manage these processes are intellectually intellectuals. Just like the Turkish intellectuals in the Westernization Movement, which have influenced the entire globe.However, various ideas are produced due to the fact that human beings have many different ideas and the inclusiveness of social sciences. Whilst there are those who find westernization right, there are also those who simply dislike its content or are utterly against the idea.In this thesis, intellectuals were followed in the process through the eyes of an intellectual.In the study, primarily conceptual readings were carried out. Then, what the related concepts mean for the Ottoman State and the Republic of Turkey was investigated through the eyes of the intellectuals.Alev Alatlı's works were examined in reading and auditory ways regarding the roles played by the intellectuals in this process, and it was concluded that Alatlı has drawn a very different type of intellectual from the general opinion.