Güzel Sanatlar Lisesi Müze Eğitimi dersi sanal müze uygulamaları etkinlik örneği (Bir eylem araştırması)
Fine Arts High School Museum Education course virtual museum applications activity example (An action research)
- Tez No: 797021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TAŞKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat Eğitimi, Müze, Müze Eğitimi, Sanal Müze, Art, Art Education, Museum, MuseumEducation, Virtual Museum
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
İçinde bulunduğumuz çağın en belirgin özelliği teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde akmasıdır. Teknoloji her şeyde olduğu gibi eğitim sistemi içinde de yerini almıştır bu süreçte sanat eğitiminde de teknoloji kullanımı etkin hale gelmiştir. Sanat eğitimi içinde bulunan müze eğitimi de teknolojiden bağımsız kalmamıştır. Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak müzelerde sanal ortamda yerini almıştır. Bu bağlamda Sanal Müze Etkinlikleri Müze Eğitimi dersi kazanımlarını eksiksiz ve ekonomik olacak şekilde sağlanması amacıyla önem arz etmektedir bu doğrultuda araştırmada, Güzel Sanatlar Lisesi'ndeki Müze Eğitimi derslerinin sanal müze uygulamalarıyla etkililiğinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın yöntemi eylem araştırması olarak planlanmıştır. Çalışmaya uygunluğu bakımından ise eylem araştırmalarından katılımcı eylem araştırması modeli olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'deki Güzel Sanatlar Lisesi, örneklemini ise Bingöl ilindeki Güzel Sanatlar Lisesi oluşturmuştur. Araştırma 2021/2022 yılı bahar döneminde Güzel Sanatlar Lisesi ölçüt örneklem yöntemiyle seçilen on 12. Sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Araştırmanın verileri 15 Mart 2022 -24 Mayıs 2022 tarihleri arasında 8 haftalık etkinlik sürecinde toplanmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak araştırmacı günlüğü, öğrenci günlükleri, Çalışma yaprakları, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve gözlemler kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde nitel araştırma yöntemine dayalı betimsel analizden yararlanılmıştır. Sanal müze etkinlikleri sonucunda öğrencilerin derse karşı olumlu tutum geliştirerek öğrenmeye olan isteklerinin arttığı, özgün ve başarılı çalışmalar üreterek Müze Eğitimi dersi etkinliklerinin verimli geçtiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The most obvious feature of the current era is the rapid flow of technological developments. Technology has taken its place in the education system as in everything else, and in this process, the use of technology in art education has become effective. Museum education, which is included in art education, has not remained independent of technology either. Depending on the development of technology, it has taken its place in the virtual environment in museums. In this context, Virtual Museum Activities are important in order to ensure that the achievements of Museum Education courses are complete and economical. In this direction, the purpose of the research is to increase the effectiveness of Museum Education courses at Fine Arts High School with virtual museum applications. For this purpose, it has been designed as a participatory action research model from the action research model in terms of the suitability of the research with the model study. The universe of the research was formed by the High School of Fine Arts in Turkey and the sample was formed by the High School of Fine Arts in Bingöl province. Research In the spring semester of 2021/2022, Fine Arts High School was selected by the criterion sampling method on 12. It was conducted with classroom students. Dec March 15, 2022 - 24, 2022 The data of the research were collected during the 8-week activity period between the dates of May 2022. Researcher diary, student diaries, worksheets, semi-structured interviews and observations were used as data collection tools of the research. Descriptive analysis based on qualitative research method was used in the analysis of the data obtained in the research. At the end of the virtual museum activities, it was seen that the students' desire to learn increased by developing a positive attitude towards the lesson, and the effectiveness of the Museum Education course was increased by producing original and successful studies.