Ortaokul öğretmenlerinin çocuğa yönelik şiddete duyarlık düzeylerinin ve dinleme türlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of secondary school teachers' sensitivity levels and listening types in terms of different variables
  1. Tez No: 797141
  2. Yazar: MEHMET YAVUZ BAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERTUĞRUL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen, Dinleme, Dinleme Türleri, Şiddet, Şiddete Duyarlılık, Family, Physical, Psychological, Teacher factor, Violence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Orta öğretim düzeyindeki öğrencilerin öğretmenleri ile ilişkisinin hipotezini oluşturmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Erzurum ilinde bulunan ortaöğretim kurumlarında aktif olarak görev yapan öğretmenlerin çocuğa yönelik şiddete duyarlık düzeyleri ve dinleme türleri farklı değişkenler açısından incelenmiştir. Yöntem: Araştırma, Erzurum ilindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan 81 kadın ve 72 erkek olmak üzere toplam 153 öğretmenin gönüllü katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak, Dinleme Türleri ve Çocuğa Yönelik Şiddet Ölçeği uygulanmıştır. Normal dağılım gösteren verilerin analizinde parametrik testlerden; Bağımsız Örneklem T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi kullanılırken normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde non-parametrik testlerden; Kruskal-Wallis H ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla“Pearson korelasyon”analizleri yapılarak, p0,05). Dinleme türleri toplam puanı ile katılımcıların eğitim durumları, görev yaptığı kurum türleri, aile yapısı, mesleki süre ve aylık gelir değişkeni arasında anlamlı farklılık olduğu (p0,05). Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen veriler sonucunda dinleme türleri ölçeği toplam çocuğa yönelik şiddete duyarlığı düşük düzeyde pozitif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to form the hypothesis of the relationship of secondary school students with their teachers. For this purpose, the sensitivity levels of teachers actively working in secondary education institutions in Erzurum to violence against children and listening types were examined in terms of different variables. Method: A total of 153 teachers, 81 women and 72 men, working in secondary education institutions in Erzurum province participated in the research. In the study, relational screening model was used, in the analysis of data with normal distribution; When using Independent Sample T-Test and One-Way Analysis of Variance, in the analysis of data that do not show normal distribution; Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U tests were used. In order to determine the relationship between the scales,“Pearson correlation”analyzes were performed and p0.05). Conclusion: As a result of the data obtained from this study, the scale of listening types positively affects the sensitivity to violence against children at a low level.