Servikal adenokarsinomlarda PD-L1 ekspresyonununyüksek riskli human papilloma virüs (HPV) ve histopatolojikbulgular ile ilişkisi
Association of PD-L1 expression with HİGH-risk HPV and histopathological findings in cervical adenocarcinomas
- Tez No: 797177
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GUPSE TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Endoservikal adenokarsinom, HPV, PD-L1, p16, sağkalım, Endocervical adenocarcinoma, HPV, PD-L1, p16, survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Serviks kanseri, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türüdür. Servikal adenokarsinomlar servikal kanserlerin %10-25'ini oluşturmakta ve bunların %15'i HPV'den bağımsız gelişmektedir. HPV durumunun prognozu önemli ölçüde etkilediği servikal adenokarsinomun gelecekteki hedefe yönelik tedaviler için önemli klinik sonuçlara sahip olabilecek farklı moleküler temellere dayandığı ileri sürülmektedir. Bu çalışmada servikal adenokarsinomlu hastaların tümör dokularında prognoz ile ilişkili histopatolojik özellikler ve HPV durumu ile PDL-1 ekspresyonu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Gereç-Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2006 ile 2023 yılları arasında endoservikal adenokarsinom tanısı almış , 47 rezeksiyon, 17 biyopsi, 3 LEEP materyali olmak üzere toplam 67 hastanın histopatolojik bulguları ve kayıtlarından elde edilen klinik verileri yeniden değerlendirildi. İmmünhistokimyasal olarak p16 ile PD-L1, DNA İSH ile HPV çalışıldı. Bulgular: İlk tanı anında olguların ortalama yaşı 49,06'dır. Ortalama tümör çapı 3,7±2,1 cm dir. Hasta yaşı ve tümör çapı ile sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı. HPV ISH pozitifliği ile p16 immünhistokimya pozitifliği arasında uyum yüksektir. (Kappa= 0,921) PD-L1 ekspresyonu ile HPV varlığı ve Silva paterni arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Olguların 2 yıllık sağkalım oranı %91, 5 yıllık sağkalım oranı %77 olarak belirlendi. HPV bağımsız adenokanserlerin daha kısa sağkalım süresine sahip olduğu saptandı. Silva invazyon paterni ve PD-L1 ekspresyonu ile sağkalım arasında ilişki saptanmadı. Lenf nodu metastazı, lenfovasküler invazyon ve ileri evre kısa sağkalım süreleri ile ilişkili bulundu. Sonuç: Çalışmamızda PD-L1pozitifliğinin HPV varlığı ve sağkalım ile ilişkisi saptanmamıştır ancak servikal adenokarsinomlarda PDL-1 ekspresyonunu araştıran az sayıda çalışma yapılmıştır. Gelecekte bu konuda daha geniş serilerle yapılacak araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cervical cancer is the fourth most common cancer in women, according to the World Health Organization. Cervical adenocarcinomas account for 10-25% of cervical cancers, and 15% of these cases develop independently of HPV. It is suggested that cervical adenocarcinoma, which is significantly influenced by HPV status, is based on different molecular foundations that may have important clinical implications for future targeted therapies. In this study, the relationship between histopathological features associated with prognosis, HPV status, and PDL-1 expression in tumor tissues of patients with cervical adenocarcinoma was investigated. Materials and Methods: Histopathological findings and clinical data were reevaluated from the records of a total of 67 patients diagnosed with endocervical adenocarcinoma between 2006 and 2023 in the Department of Pathology at Kocaeli University Faculty of Medicine. These included 47 resections, 17 biopsies, and 3 LEEP materials. Immunohistochemistry was performed using p16 and PD-L1, and HPV analysis was conducted using DNA ISH. Results: The mean age of the cases at the time of initial diagnosis was 49.06 years. The mean tumor size was 3.7±2.1 cm. No significant relationship was found between patient age, tumor size, and survival. There was a high correlation between HPV ISH positivity and p16 immunohistochemistry positivity (Kappa=0.921). No significant relationship was found between PD-L1 expression and HPV presence or Silva pattern. The 2-year survival rate was determined as 91%, and the 5-year survival rate was 77%. HPV-independent adenocarcinomas were found to have shorter survival times. There was no relationship between Silva invasion pattern, PD-L1 expression, and survival. Lymph node metastasis, lymphovascular invasion, and advanced stage were associated with shorter survival times. Conclusion: In our study, no relationship was found between PD-L1 positivity, HPV presence, and survival. However, only a limited number of studies have investigated PDL-1 expression in cervical adenocarcinomas. Future research with larger series is needed to further explore this topic.