Radial arter kateterizasyonunda akıllı gözlük entegre ultrasonografi kullanımının işlem başarısı ve anestezist konforu üzerine etkisi
The effect of using smart glasses integrated ultrasonography on the success of the procedure and comfort of the anesthesiologist in radial artery catheterization
  1. Tez No: 797463
  2. Yazar: MERVE GÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ONAT BERMEDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Radial arter kateterizasyonu, USG, Akıllı gözlük, Radial artery catheterization, USG, Smart glasses
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
“Radial Arter Kateterizasyonunda Akıllı Gözlük Entegre Ultrasonografi Kullanımının İşlem Başarısı ve Anestezist Konforu Üzerine Etkisi ”Amaç: Ultrasonografi (USG) ile yapılan vasküler girişimlerde uygulayıcının konforu ve el-göz koordinasyonu özellikle radial arter gibi küçük boyuttaki yapılara uygulanan girişimlerde oldukça önem kazanmaktadır. Bu bağlamda akıllı gözlük entegre USG kullanımıyla yapılan radial arter kateterizasyonunun, deneyimleri farklı sayıda olan uygulayıcılarda el-göz koordinasyonunu artırarak standart USG kullanım ile yapılan girişime kıyasla girişim başarısını artırması, süreyi kısaltması, daha konforlu bir USG kullanımı deneyimi sağlayarak memnuniyeti artırması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ameliyathanesinde elektif olarak ameliyat edilecek olan >18 yaş üstü, radial arter kateterizasyonu yapılacak hastalar iki gruba ayrıldı.İlk gruba standart USG görüntülemesiyle ikinci gruba akıllı gözlük entegre USG görüntülemesiyle girişim deneyimi farklı sayıda olan olan iki anestezist tarafından radial arter kateterizasyonu gerçekleştirildi. İki grupta da girişimin başarılı olma oranına bakıldı ve girişim süresi ölçüldü. İşlem sonrası anestezist memnuniyeti 5'li Likert ölçeğiyle değerlendirildi. Bulgular: Standart USG kullanımıyla yapılan radial arter kateterizasyonuna 60, akıllı gözlük entegre USG ile yapılan kateterizasyona 59 hasta dahil edildi. İki grup arasında hastaların demografik verileri açısından anlamlı fark bulunmadı. Deneyimi daha az olan uygulayıcının akıllı gözlük entegre USG ile yaptığı girişim süresi, standart USG kullanımıyla yapılan girişim süresinden daha kısa bulundu (99,73±75,18 , 49,07±29,9 ; p0,001) memnuniyet düzeyi açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,001). Sonuç: Akıllı gözlük entegre USG kullanımıyla yapılan radial arter kateterizasyonu, girişim tecrübesi az olan uygulayıcılarda standart kullanımına oranla girişim süresini kısaltmaktadır. El-göz koordinasyonunu artırması işlem süresini kısaltmakta ve standart USG görüntülemesiyle yapılan girişime kıyasla memnuniyeti artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
“The Effect of Using Smart Glasses Integrated Ultrasonography on the Success of the Procedure and Comfort of the Anesthesiologist in Radial Artery Catheterization”Aim: In vascular interventions performed with ultrasonography (USG), the comfort of the practitioner and hand-eye coordination become very important, especially in interventions applied to small structures such as the radial artery. In this context, it is aimed that radial artery catheterization with the use of smart glasses integrated USG increases the hand-eye coordination in practitioners with different experiences, increasing the success of the intervention compared to the intervention with standard USG, shortening the time, and increasing satisfaction by providing a more comfortable USG use experience. Materials and Methods: Patients over the age of 18 who will be operated on electively in the operating room of Ankara University Faculty of Medicine were divided into two groups. The first group underwent standard USG imaging, and the second group performed radial artery catheterization with smart glasses integrated USG imaging by two anesthesiologists with different interventional experience. In both groups, the success rate of the intervention was checked and the duration of the intervention was measured. Anesthesiologist satisfaction after the procedure was evaluated with a 5-point Likert scale. Results: Sixty patients were included in radial artery catheterization using standard USG and 59 patients were included in catheterization with smart glasses integrated USG. There was no significant difference between the two groups in terms of demographic data of the patients. The intervention time of the less experienced practitioner with smart glasses integrated USG was found to be shorter than the intervention time using standard USG (99.73±75.18 , 49.07±29.9 ; p0.001) and the level of satisfaction (p>0.001) in the practitioner with more experience. Conclusion: Radial artery catheterization with the use of smart glasses integrated USG shortens the intervention time compared to the standard use in practitioners with less experience. Increasing hand-eye coordination shortens the procedure time and increases satisfaction compared to the intervention with standard USG imaging.