Yaş tayininde 3-4-5 servikal vertebranın direkt grafi ile değerlendirilmesi
X-RAY evaluation of the 3RD 4th and 5TH cervical vertebrae for age determination
  1. Tez No: 797611
  2. Yazar: MURAT BAŞARIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL CANTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli yaş tahmini, servikal vertebra, Bacetti metodu, Forensic age estimation, cervical vertebra, Bacetti method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Adli tıbbın önemli çalışma alanlarından birisi kimlik tespitidir. Tıbbi kimliğin belirlenmesinde önemli basamaklardan biri ise yaş tayinidir. Uygulamada yaygın olarak el-el bilek grafisi kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda farklı metotlarla kemik yaşı tayin etmeye yönelik çalışmalar artmaktadır. Bu çalışmanın amacı 5-18 yaş arası bireylerin lateral servikal grafi görüntüleri üzerinde metrik ölçüm ve orantılar yapılarak yaş tahmininde kullanılacak bir regresyon formülünün oluşturulması ve Bacetti evreleme sistemiyle servikal vertebra olgunlaşma aşamalarının adli yaş tahmininde kullanılabilirliğinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2016 – Aralık 2021 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Radyoloji Anabilim Dalına başvurarak lateral servikal grafi çekimi yapılan 5-18 yaş bireylerin görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Her yaş grubundan 15 kız 15 erkek toplam 30 kişi olmak üzere 420 birey çalışmaya dahil edilmiştir. 3-4-5 servikal vertebra gövdelerinin ön-arka kenar yüksekliği, diagonal çapı, konkavite derinliği ve ön-arka uzunluğu ölçümü yapılmış ve oranlar değerlendirilmiştir. Servikal vertebra olgunlaşma aşamaları ise Bacetti metoduna göre değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızın sonucuna göre; servikal vertebra kemik yaşını gösterir bir regresyon formülü oluşturduk. Erkeklerin yaşı = -6,471+ (7,004 x AH3/PH3) + (20,665 x CONC3/AP3) + (9,676 x AH4/PH4)) + (7,483 x AH5/DH5 ) Kızların yaşı = -6,397+ (6,726 x AH3/PH3) + (9,710 x AH4/PH4) + (7,559 x AH5/DH5) + (17,342 x CONC4/AP4 ) 3-4-5 servikal vertebralar için konkavite varlığı-yokluğu şeklindeki değerlendirmemizde üç vertebrada da konkavitenin olmadığı en yüksek yaş 7, üç vertebrada da konkavitenin olduğu en erken yaş 15 olarak tespit edildi. Bacetti'nin 5 evreli sistemine göre Evre 2 -3 bireylerin 7 yaş üzerinde, Evre 4 bireylerin 11 yaş üzerinde, Evre 5 bireylerin 12 yaş üzerinde olduğu, Evre 1 bireylerin 14 yaş altı, Evre 2 bireylerin 15 yaşın altında olduğu, tüm evrelere kızların erkeklerden daha önce ulaştığı, servikal vertebra gelişiminin kronolojik yaşla uyumlu olduğu ve adli yaş tahmininde kullanılabilir olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Adli yaş tahmininde çalışma yöntemleri arttıkça ve birden fazla yöntem birlikte değerlendirildiğinde daha doğru sonuçlar elde edilir. Servikal vertebra gelişim evreleri ister kalitatif ister kantitatif ölçüm yöntemleriyle adli yaş tahmininde kullanılabilir olarak görünmektedir. Ancak Türk toplumu için geliştirilen modelde sosyoekonomik düzey, boy- kilo, demografik özellik verilerinin daha ayrıntılı olarak değerlendirildiği daha yüksek örneklem büyüklüğüne sahip prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Identification is a crucial area of practice in forensic medicine. One of the important steps in figuring out the medical identity is age determination. Hand-wrist x-rays are frequently used in practice for this purpose. However, in recent years, the number of studies on determining bone age with different methods has been increasing. This study aims to develop a regression formula to be used in age estimation by making metric measurements and proportions on lateral cervical radiography images of individuals aged 5-18 years and to evaluate the applicability of cervical vertebra maturation stages in forensic age estimation using the Bacetti staging system. Materials and Methods: In our study, we retrospectively evaluated the radiographs of patients aged 5 to 18 who applied to the Department of Pediatric Radiology at Ankara University between January 2016 and December 2021. The study involved 420 persons in total, 15 boys and 15 girls, 30 from each age group. Anteroposterior margin height, diagonal diameter, concavity depth and anterior-posterior length of the 3rd, 4th and 5th cervical vertebral bodies were measured and ratios were evaluated. The Bacetti technique was used to assess the stages of cervical vertebral development. Results: Based on the findings of our study, we developed a regression formula to estimate the age of cervical vertebral bones. Age of males = -6,471+ (7,004 x AH3/PH3) + (20,665 x CONC3/AP3) + (9,676 x AH4/PH4)) + (7,483 x AH5/DH5 ) Age of females = -6,397+ (6,726 x AH3/PH3) + (9,710 x AH4/PH4) + (7,559 x AH5/DH5) + (17,342 x CONC4/AP4 ) In our evaluation of the presence-absence of concavity for the 3rd, 4th and 5th cervical vertebrae; the highest age without concavity in all three vertebrae was found to be 7, and the earliest age with concavity in all three vertebrae was 15. According to Bacetti's 5-stage system, it was observed that Stage 2–3 individuals are over 7 years old, Stage 4 individuals are over 11 years old, Stage 5 individuals are over 12 years old, Stage 1 individuals are under 14 years old, Stage 2 individuals are under 15 years old, females reach all stages earlier than males, cervical vertebrae development is compatible with chronological age, and can be used in forensic age estimation. Conclusions: In forensic age estimation, more precise findings are obtained when methods increase and several methods are assessed together. Cervical vertebral development stages seem to be applicable in forensic age estimation either by qualitative or quantitative measurement methods. However, there is a need for prospective studies with larger sample sizes in which socioeconomic level, height-weight, and demographic characteristics data are evaluated in more detail in the model developed for the Turkish society.