Türkiye'de markalı konut tasarımında imge inşası: Ataşehir ve Başakşehir örnekleri
Image construction in branded housing design in Turkey: Cases of Atasehir and Basaksehir
- Tez No: 797654
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Tüketim Nesnesi Konut, Markalı Konut, Konut Reklamları, Konut Tasarımı, Globalization, The Object of Consumption is Housing, Branded Housing, Housing Advertisements, Housing Design
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Küreselleşme sürecinde değişen yaşam tarzları ve kent yapıları ile konut kavramında da büyük değişimler meydana gelmiştir. Tüketim kültürü temelli yeni alışkanlıklar konut yapısında farklılaşmalara sebep olurken, konut kendi başına tüketilebilir bir metaya dönüşmüştür. Pazarlanabilir bir nesne olarak görülen konut kavramı bu süreçte marka değerine sahip olmuş ve tüketicisine yeni bir yaşam vaadi satmaya başlamıştır. Konut sektörünün bu vurguyu en çarpıcı biçimde yaptığı reklamlar, sunum biçimleri ve söylemleri ile sosyokültürel yapıyı, insanların konut taleplerini ve beklentilerini de etkilemektedir. Çalışmada öncelikli olarak İstanbul ilinde ulusal ölçekte reklam veren markalı konutların reklamları ve internet sitelerinde bulunan tanıtımları üzerinden bir analiz yapılmıştır. İkinci olarak İstanbul ilinde yer alan ve son 15 yılda, hızlı kentsel dönüşüm yaşayan Ataşehir ve Başakşehir ilçelerinde seçilen örnekler ile kurgulanan yaşam, pazarlama ilişkileri ve uygulanan sonuç tasarım arasındaki etkileşim incelenmeye çalışılmıştır. İnceleme sonucunda ideal yaşam alanı olarak“masalsı”anlatımlarla oluşturulan pazarlama söylemlerinin tasarımın kendisini değil kabuğundaki bazı izleri etkilediği, daha çok psikolojik bir konum değişiminin vurgulandığı gözlemlenmiştir. Böylece reklamlar aracılığı ile iç ve dış arasında fark oluşturulmaya çalışılarak, bir evden öte sınırları belli bir alanda post-gerçekçi bir yaşam tarzı satılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the process of globalization, significant changes have occurred in the concept of housing with changing lifestyles and urban structures. While new habits based on consumer culture caused differences in the housing structure, housing has turned into a consumable commodity on its own. Housing, which is seen as a marketable object, has gained brand value in this process and has started to sell the promise of a new life styes to its customers. The advertisements, presentation formats and discourses in which the housing sector makes this emphasis in the most striking way affect the sociocultural structure, popular housing demands and expectations. Within the scope of this study, an analysis was made primarily on the advertisements of branded residences that advertised on a national scale in the province of Istanbul and their promotions on Internet sites. Secondly, the interaction between the samples selected in Ataşehir and Başakşehir districts located in Istanbul province, which are experiencing rapid urban transformation in the 15 years, and the fictionalized life, marketing relationships and applied design results have been tried to be examined. As a result of this academical research, it is observed that marketing discourses created with“fairy-tale”narratives as an ideal living space affect some traces in the shell, not the design itself, but rather a psychological change of position is emphasized. Thus, by trying to create a difference between interior and exterior through advertisements, a post-truth lifestyle is being sold in a certain area with boundaries, beyond the house context.