Ölü doğum nedenlerinin ve risk faktörlerinin otopsi sonuçlarıyla birlikte retrospektif analizi
Retrospective analysis of causes and risk factors of stillbirth with autopsy results
  1. Tez No: 797687
  2. Yazar: GİZEM SEÇKİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölü Doğum, Ölü Doğumun Risk Faktörleri, Ölü Doğum Nedenleri, Önleme Stratejileri, Stillbirth, Risk Factors for Stillbirth, Causes of Stillbirth, Prevention Strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Ölü doğum, doğumdan önce veya doğum sırasında ölen 22 veya daha fazla gebelik haftasına sahip bir bebeğin doğumu olarak tanımlanmaktadır. Ölü doğum küresel bir sağlık sorunudur. Bu çalışmanın amacı ölü doğum yapan kadınların demografik profilini incelemek, ölü doğum için risk faktörlerini anlamak ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Perinatal Mortalite için Uluslararası Hastalık Sınıflandırması'yla (ICD-PM) bulunan ölü doğum nedenlerini inceleyerek ölü doğumu önleme stratejisinin tasarlanmasını kolaylaştırarak ölü doğumları önlemeye çalışmaktır. Ölü doğum öyküsü olan kadınlarda sonraki gebeliklerinde oluşabilecek olumsuz durumları önceden tahmin ederek gerekli önlemleri almak, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devamını sağlamak ve zamanında sağlıklı doğumun gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilen 2018-2021 yılları arasında gerçekleşen, Antalya ili sınırları içindeki kabul kriterini sağlayan toplam 499 ölü doğum vakası incelenerek retrospektif kesitsel bir çalışma gerçekleştirdik. Bulgular: Çalışmamızda ölü doğum etiyolojisinde ilk sırada %37 oranla açıklanamayan vakalar yer aldı. Ölü doğum etiyolojisinde ikinci sıklıkta %18 oranla fetal hipoksi, üçüncü sıklıkta %8,3 oranla ablasyo plesenta, 4. en sık neden ise %6,8 oranla doğum sürecinin ve doğumun fetal distres ile komplike olması olduğu görüldü. Ölü doğum nedenlerinden %22,6'sını plasenta kord ve membranların komplikasyonu, %11,2'sini antepartum hipoksi, %8,6'sını fetal konjenital anormallikler, %7,2'sini fetal büyüme kısıtlılığı, %1'ini enfeksiyon oluşturdu. Çalışmamızda ölü bebeklerin kilo ortalamaları 1735 gr bulundu, or¬talama gebelik haftası 32 hafta olarak değerlendirildi. Vakaların sadece %2'sine fetal otopsi yapıldığı saptandı. Annelerde izlem sonucunda %12,8'inde medikal sorunlar olduğu belirlendi. Bu sorunların ise %3,1'inin anemi, %40,6'sının hipertansiyon, %20,3'ünün diyabet, %10,9'unun proteinüri ve %25'inin diğer rahatsızlıklar olduğu görüldü. Annelerin %9,4'ünde madde bağımlılığı olduğu tespit edildi. Madde bağımlılığı olan annelerin %2,1'inin alkol ve diğer, %95,7'sinin ise sigara bağımlılıkları olduğu tespit edildi. Ölü doğum nedenlerini gruplara ayırdığımızda birbirlerine göre farklı risk faktörlerinin ön plana çıktığı görüldü. Sonuç: Ölü doğumları önlemenin en büyük zorluklarından biri, nedenlerine dair bilgi eksikliğidir. Bu çalış¬manın sonuçları özellikle antenatal bakımı içeren primer önleyici sağlık programlarına yönelmeye katkı yapabilir. Birincil ve ikincil merkezlerde antenatal bakım hizmetlerinin arttırılması, yüksek riskli gebelikle¬rin daha erken gebelik haftalarında belirlenmesi ve gerekli tıbbi önlemlerin alınmasıyla ölü doğum oranı azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Stillbirth is defined as the birth of a baby with 22 or more weeks of gestation who dies before or during birth. Stillbirth is a global health problem. This study aims to examine the demographic profile of women with stillbirth, to understand the risk factors for stillbirth, and to facilitate the design of a stillbirth prevention strategy by examining the causes of stillbirth as found by the World Health Organization's (WHO) International Classification of Diseases for Perinatal Mortality (ICD-PM) trying to prevent stillbirths. It is aimed to take the necessary precautions by predicting the negative situations that may occur in the next pregnancies in women with a history of stillbirth, to ensure a healthy continuation of the pregnancy, and to contribute to the realization of a healthy birth on time. Material and Methods: We conducted a retrospective cross-sectional study by examining a total of 499 stillbirth cases that met the acceptance criteria within the borders of Antalya province between 2018 and 2021, which were reported to the Antalya Provincial Health Directorate. Results: In our study, unexplained cases with a rate of 37% took first place in the etiology of stillbirth. In the etiology of stillbirth, fetal hypoxia (18%) was the second most common, ablation placenta (8.3%) was the third most common cause, and the fourth most common reason was the complication of labor and delivery with fetal distress with a rate of 6.8%. Complications of the placental cord and membranes accounted for 22.6%, antepartum hypoxia 11.2%, fetal congenital abnormalities 8.6%, fetal growth restriction 7.2%, and infection 1% among stillbirth causes. In our study, the mean weight of dead babies was found to be 1735 g, and the mean gestational week was evaluated as 32 weeks. It was found that fetal autopsy was performed only in 2% of the cases. As a result of the follow-up, it was determined that 12.8% of the mothers had medical problems. It was observed that 3.1% of these problems were anemia, 40.6% hipertansiyon, 20.3% diabetes, 10.9% proteinuria, and 25% other disorders. It was determined that 9.4% of the mothers had substance addiction. It was determined that 2.1% of the mothers with substance addiction had alcohol and other addictions and 95.7% of them were cigarette addictions. When we divided the causes of stillbirth into groups, it was seen that different risk factors came to the fore. Conclusion: One of the biggest challenges in preventing stillbirths is the lack of knowledge about their causes. The results of this study may contribute to the orientation towards primary preventive health programs that include antenatal care. The stillbirth rate can be reduced by increasing antenatal care services in primary and secondary centers, identifying high-risk pregnancies in earlier weeks of gestation, and taking necessary medical precautions.