Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp fakültesinde bulunan asistan hekimlerin pandemi süreci sonrası tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi ve bölümler arasında tükenmişlik düzeyi oranlarının karşılaştırılması
Determining the burnout levels of the residents of Karadeniz Technical University Faculty of Medicine after the pandemic process and comparing the burnout level rates between departments
  1. Tez No: 797688
  2. Yazar: MEHMET ERDİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Halk Sağlığı, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Public Health, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Pandemi, COVID-19, Tükenmişlik Sendromu, Doktor, Pandemic, COVID-19, Burnout Syndrome, Doctor
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: COVID-19 pandemisi tüm sağlık sistemi üzerinde büyük bir baskıya neden olmuştur. Doğası gereği ön saflarda salgın ile mücadele eden hekimler tükenmişlik sendromu açısından daha risklidirler. Bu çalışmada COVİD-19 pandemisi sonrasında hekimlerin muzdarip olduğu tükenmişlik sendromuna etki eden faktörleri ve hangi branş hekimlerinin bu süreç sonrasında tükenmişlik yaşadığını tespit etmek amaçlandı. Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde yapıldı. Etik kurul onayı alındıktan sonra KTÜ Farabi Hastanesi'nde 1 yıldan uzun süredir çalışmakta olan araştırma görevlilerine veri toplama formu online anket formunda bağlantı linki gönderilmek suretiyle çalışmaya katılmayı kabul edenler ile anket formları toplandı. Veri toplamada araştırmacılar görev aldı. Bulgular: Çalışmamızda diğer branşlara göre ön saflarda çalışanlarda DT düzeyi istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Pandemi yönetiminde görev alan hekimlerin DYS düzeyi görev almayanlara göre yüksektir. COVİD-19 İzolasyon alanında görev alan hekimlerin DT ve DYS düzeyi görev almayanlara göre yüksek bulunmuştur. Görevlendirilme süresi ile DT ve DYS arasında pozitif anlamlı ilişki saptanmıştır. Pandemi boyunca görevlendirilen birim sayısı ile DT ve DYS arasında pozitif anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Pandemi süreci sonrasında hekim tükenmişliği üzerinde durulması gereken bir problemdir. Ön saflarda çalışan hekimler bu süreç sonrasında artmış tükenmişlik riski ile karşı karşıyadır. Hekim tükenmişliğini önlemeye yönelik tedbirler alınması, tükenmişlik açısından riskli birimlerde çalışan hekimlere yönelik ek tedbirler düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The COVID-19 pandemic has put tremendous pressure on the entire healthcare system. Physicians, who naturally fight the epidemic on the front lines, are more risky in terms of burnout syndrome. In this study, it was aimed to determine the factors affecting the burnout syndrome suffered by physicians after the COVID-19 pandemic and which branch physicians experienced burnout after this process. Method: This descriptive study was conducted at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Farabi Hospital. After obtaining the approval of the ethics committee, the questionnaire forms were collected with those who agreed to participate in the study by sending the link in the online questionnaire form to the research assistants who have been working at KTU Farabi Hospital for more than 1 year. Researchers took part in data collection. Results: In our study, DT level was found to be statistically significantly higher in frontline workers compared to other branches. The DYS level of the physicians involved in the management of the pandemic is higher than those who do not. DT and DYS levels of physicians working in the field of COVID-19 isolation were found to be higher than those not working. A positive and significant relationship was found between the duration of the assignment and DT and DYS. A positive and significant relationship was found between the number of units assigned during the pandemic and DT and DYS. Conclusion: Physician burnout after the pandemic process is a problem that should be emphasized. Physicians working on the front lines face an increased risk of burnout after this process. Taking measures to prevent physician burnout and additional measures for physicians working in risky units in terms of burnout should be considered.