Varlık yönetim şirketlerinin kuruluşu, faaliyete geçmesi ve konusu
The establishment, operation and subject of asset management companies
- Tez No: 797959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM TÜTÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Asset Management Companies, Establishment, Commence Operations, Incorporated Companies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Varlık yönetim şirketleri; TMSF, banka veya diğer mali kurumların alacakları ve diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılarak nakde çevrilmesi amacı ile faaliyet göstermek üzere Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca izin alarak kurulan şirketlerdir. Bankacılık ve finans sektörünün sorunlu varlıklarını üstlenerek, sektörü sorunlu varlıklarından arındırarak sağlıklı işlemesini sağlayan varlık yönetim şirketlerinin hakkında çok fazla çalışma olmaması, çalışma konusu olarak seçilmesinde etkili olmuştur. Varlık yönetim şirketlerinin daha ayrıntılı incelemelere konu edilmesi gerektiği düşünülmekle birlikte, kuruluş ve faaliyete geçme hükümleri ile faaliyet konuları birçok özellik barındırdığından bu konu incelenmiştir. Varlık yönetim şirketleri düzenlemeleri temelde 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 143'üncü maddesine dayanmakla, Bankacılık Kanunu'ndan hareketle çıkartılan Varlık Yönetim Şirketleri Yönetmeliği'nde de özel düzenlemeler bulunmaktadır. Varlık Yönetim Şirketleri Yönetmeliği düzenlemesinde şirketin, anonim şirket statüsü ile kurulabileceği düzenlenmiştir. Bu nedenle şirketin kuruluş ve faaliyet hükümleri özel düzenlemeler haricinde 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine dayanmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde, varlık yönetim şirketlerinin çalışma konusunu oluşturan sorunlu varlıklar ve şirketin tanımı ile dünya ve ülkemizde şirketin ortaya çıkışı incelenmektedir. İkinci bölümde, varlık yönetim şirketlerinin kuruluş ve faaliyete geçmesi Türk Ticaret Kanunu hükümleri kapsamında ayrıntılı olarak incelenmekte ve uygulama ile teori karşılaştırmalarıyla birtakım konularda çözüm önerileri ve eleştiriler ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde ise, varlık yönetim şirketlerinin işletme konusu kapsamındaki faaliyetleri hukuki açıdan ayrıntılı olarak incelenmektedir. Anahtar Kelimeler : Varlık yönetim şirketi, Kuruluş, Faaliyete Geçme, Anonim şirket.
Özet (Çeviri)
Asset management companies are companies that are established with permission in accordance with the laws and regulations in order to purchase, collect, and convert into cash the receivables and other assets of TMSF, banks, or other financial institutions. The lack of studies on asset management companies, which take on the troubled assets of the banking and finance sector and help the sector operate smoothly by eliminating troubled assets, has been influential in selecting the topic for this study. Although asset management companies need to be subject to a more detailed examination, this issue has been examined due to the fact that the regulations for their establishment and operation contain many specific provisions. The regulations for asset management companies are based primarily on Article 143 of the Banking Law numbered 5411, and the Asset Management Companies Regulation issued based on the Banking Law contains special regulations. Therefore, the establishment and operation of the company are based on the provisions of the Turkish Commercial Code numbered 6102, in addition to the special regulations. In the first section of our study, we examine the troubled assets that constitute the working field of asset management companies and the definition of the company, and the emergence of the company in the world and our country. In the second section, the establishment and operation of asset management companies are examined in detail within the scope of the provisions of the Turkish Commercial Code, solutions and criticisms are tried to be put forward by comparing practice and theory. In the third section, the activities of asset management companies within the scope of the business are examined in detail from a legal point of view.