Post-truth çağda COVID-19 aşı karşıtlığı haberleri: 11 Eylül mitingi örneği̇
COVID-19 anti-vaccine news in the post-truth age: The example of the September 11 rent
  1. Tez No: 798168
  2. Yazar: ZÜLEYHAN BEŞLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL AYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Post-truth era, COVID-19 vaccine hesitancy, September 11 rally, Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tezde COVID-19 pandemisi sırasında ortaya çıkan aşı karşıtı söylemler ve bu söylemlerin yayılımı incelenmektedir. Tez, 11 Eylül 2021 tarihinde İstanbul'da düzenlenen aşı karşıtı mitinge odaklanmaktadır. Foucault'nun söylem analizi kullanılarak, aşı karşıtı söylemlerin nasıl oluşturulduğu ve yayıldığı, toplum sağlığı açısından tehlikeleri ve medyanın bu konuda oynadığı rolü incelenmektedir. Tez, aşı karşıtı söylemlerin post-truth çağında nasıl daha yaygın ve etkili hale geldiğini ve bu söylemlerin toplum sağlığına ciddi zararlar verdiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, medyanın aşı karşıtı söylemlere yer vermesinin bu söylemlerin yayılımına katkıda bulunduğu ve medyanın bu konuda daha sorumlu davranması gerektiği belirtilmektedir. COVID-19 pandemisi sırasında post-truth çağı, aşı karşıtlığı ve aşı karşıtlığı haberlerinin yayılmasına katkıda bulunmuştur. Bu nedenle, toplumun farklı kesimleri doğru bilgi ve gerçeklerin yayılması ve insanların doğru kararlar vermesine yardımcı olmak için işbirliği yapmalıdır. Bu halk sağlığı için önemli bir adımdır. Tez aşı karşıtı söylemlerin etkisini azaltmak ve toplum sağlığını korumak için, bilimsel verilerin doğru bir şekilde iletilmesi ve medyanın daha sorumlu davranması gerektiğini tartışmaktadır. Post-truth Çağı, COVİD-19 Aşı Karşıtlığı, 11 Eylül mitingi, Medya
Özet (Çeviri)
In this thesis, the emergence and dissemination of anti-vaccination discourse during the COVID-19 pandemic is examined. The thesis focuses on the anti-vaccination rally held in Istanbul on September 11, 2021, using Foucauldian discourse analysis to investigate how anti-vaccination discourse is constructed and disseminated, the dangers it poses to public health, and the role of the media in this regard. The thesis highlights how anti-vaccination discourse has become more prevalent and effective in the post-truth era of COVID-19, and how such discourse can seriously harm public health. It also emphasizes that media coverage of anti-vaccination discourse contributes to its dissemination and that the media must act more responsibly. During the COVID-19 pandemic, the post-truth era has contributed to the spread of anti-vaccination sentiment and anti-vaccination news. Therefore, different segments of society must collaborate to disseminate accurate information and facts to aid individuals in making informed decisions, a crucial step in maintaining public health. The thesis discusses the need for accurate dissemination of scientific data and more responsible media behavior to reduce the impact of anti-vaccination discourse and protect public health.