Optimization of solar panel tilt angles by isotropic and anisotropic models for Turkey
Güneş paneli eğim açılarının izotropik ve anizotropik modellerle Türkiye için optimizasyonu
  1. Tez No: 798179
  2. Yazar: ZEYGÜL TANHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN UFUK ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: optimizasyon, optimum eğim açısı, güneş enerjisi, ışınım, izotropik model, anizotropik model, optimization, optimum tilt angle, solar energy, radiation, isotropic model, anisotropic model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyada kullanılan enerji kaynakları ülkelerin gelişmesinde ekonomik değişiklikler ve yaşam şartları şeklinde birçok açıdan yetersiz kalabilmektedir. Yenilenemez enerji kaynaklarının kullanmasıyla doğan problemlerin artmasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının popülerliği artmaktadır. Güneş enerjisi temiz, güvenilir ve erişebilir bir enerji kaynağı olarak dünya çapındaki enerji arzını karşılayabilmek için önemli bir rol oynamaktadır. Güneş enerjisinin temelini oluşturan güneş panellerinden maksimum kazancı elde etmek coğrafi konuma, uygulanan güneş enerjisi modeline ve doğru verileri elde etmeye bağlıdır. Panellerin eğim açısının belirlenmesi, güneş enerjisinden maksimum verim elde etmeyi sağlamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin tüm illeri için aylık,yıllık ve mevsimlik optimum eğim açıları izotropik ve aniztropik olmak üzere 12 tane güneş ışınımı modeli kullanılarak elde edilmiştir. Hesaplamalardaki veriler 2001 yılının başından 2020 yılının sonuna kadar olan dönem için uydu tabanlı kaynaklardan alınmıştır. Güneş ışınımı modellerinin doğruluğunu inceleyebilmek için eğim açılarının aylık, mevsimlik ve yıllık değerleri araştırılmıştır. Farklı radyasyon modelleri kullanılarak elde edilen Optimum ortalama yıllık eğim açısının 28° ile 48° arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Mevsimsel ortalama optimum eğim açıları analiz edildiğinde yaz ve ilkbahar mevsimleri için optimum eğim açılarının çoğunlukla 20°-25° arasında, sonbahar için 39°-53°, kış için 46°-72° arasında değiştiği gözlemlenmiştir. İzmir ili için alınan gerçek saha verileriyle yapılan analiz sonucunda Perez modelinin İzmir ili için uygun bir model olduğu sonucuna varılmıştır. Bu tez çalışmasında elde edilen optimum panel eğim açılarının, Türkiye'deki 81 il için panel optimizasyonu sağlanırken maksimum verimi elde etmesinde yol gösteren bir literatür çalışması olması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The energy resources used in the world may be insufficient in many aspects such as economic changes and living conditions in the development of countries. The popularity of renewable energy sources is increasing with the increase in the problems arising from the use of non-renewable energy sources. Solar energy plays a significant role in meeting the worldwide energy supply as a clean, reliable and accessible energy source. Achieving maximum gain from solar panels, which form the basis of solar energy, depends on geographic location, solar energy model applied and obtaining accurate data. Determining the tilt angle of the panels provides maximum efficiency from solar energy. In this study, monthly, annual and seasonal optimum tilt angles for all provinces of Turkey were obtained by using 12 isotropic and anisotropic solar radiation models. The data in the calculations are taken from satellite-based sources for the period from the beginning of 2001 to the end of 2020. In order to examine the accuracy of solar radiation models, monthly, seasonal and annual values of tilt angles were investigated. It has been observed that the optimum mean annual tilt angle obtained by using different radiation models varies between 28° and 48°. When the seasonal mean optimum tilt angles are analyzed, it is observed that the optimum tilt angles for summer and spring seasons mostly vary between 20°-25°, 39°-53° for autumn and 46°-72° for winter. As a result of the analysis made with the real field data taken for the province of Izmir, it can be concluded that the Perez model is a suitable model for İzmir. The optimum panel inclination angles obtained in this thesis study are expected to be a literature study that guides the panel optimization for 81 provinces in Turkey, while obtaining the maximum efficiency.