Servikal olgunlaştırma endikasyonu verilen hastalarda vajinal ph değerlerinin doğum eylemine ve doğum sonuçlarına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of vaginal ph values on delivery and delivery results in patients with cervical maturation indication
- Tez No: 798372
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: servikal olgunlaşma, dinoproston, vajinal pH, vajinal yıkama, doğum indüksiyonu, cervical ripening, dinoprostone, vaginal pH, vaginal washing, labor induction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: servikal olgunlaştırma amaçlı kullanılan dinoproston ovülün in vitro çalışmalarda bazik ortamda daha iyi aktive olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı kolay ve uygulanabilir bir yöntem olan vajinal yıkama ile vajen pH'sını yükselterek dinoproston ovülün etkinliğini artırmak, aktif eyleme giriş süresini hızlandırmak ve doğum sonu etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: SBÜ Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ndeyapılan çalışma 01.12.2022-01.03.2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Prospektif klinik gözlemsel çalışma planlanmıştır. Örneklem hesabı içim G-Power 3.1 programı kullanılarak çalışmaya % 95 GA % 80 power ile toplamda 100 gebe dahil edilmiştir. Doğum endikasyonu ile doğumhaneye yatışı gerçekleştirilen ve çalışmadan haberi olmayan uzman hekimler tarafından dinoproston vajinal ovul uygulanması karar hastalar dahil edilmiştir. Bishop skoru 5'in altında olan, etal patolojisi olmayan, su gelişi olmayan hastalar dahil edilmiştir. Kontrol grubu olan hastalar bilgiler kayıt altına alındıktan sonra dinoproston vajinal ovul vajen posterior fornikse yerleştirildi. Vajinal yıkama grubun için seçilen hastalar ise; dinoproston vajinal ovul tatbiki öncesinde vajen yıkaması uygulandı. Yıkama öncesi ve sonrasında pH indikakör kağıdı ile vajen pH'sı ölçülerek kaydedildi. Bulgular :Değişkenler betimleyici istatistik olarak ortalama ±standart sapma ya da medyan (minimum-maksimum) değerleriyle ifade edildi. Kategorik değişkenler ise frekans ve ilgili yüzde değerleri ile birlikte verildi. Normallik varsayımı Shapiro Wilk testi ile değerlendirildi. Normal dağılan nicel verilerin iki grup arasında karşılaştırmasında Student t-testi, normal dağılmayan nicel verilerin iki grup arasında karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi kullanıldı. Kategorik veriler arasındaki ilişkilerde Ki-kare, Fisher'in Exact testi veya Fisher Freeman Halton testi kullanıldı. Analizler, SPSS 22.0 programında yapılmış olup, anlamlılık düzeyi p=0.05 olarak kabul edildi. Hastaların %57'si normal vajinal yol ile doğum %47'si ise sezaryen yolu ile doğum yapmıştır. Vajen yıkaması yapılan ve yapılmayan olgular arasında yaş, VKİ, gravida, parite ve nulliparite açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Dinoproston ovül öncesi vajen pH'ı vajen yıkama grubunda 5 (4-6) ve yıkama sonrası 6,5 (5-8) olarak vii ölçüldü. İki grup arasında ovül uygulama süresi, uygulama sonrası Bishop skoru, aktif eylem süresi, 2. evre süresi, oksitosin kullanımı ve kontraksiyon şiddeti bakımından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Dinoprostone ovül öncesi vajen yıkaması yapılan grupta Bishop fark skoru istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek iken(p:0.016), taşisistol ve akut fetal distressi içeren komplikasyon gelişimi ise kontrol grubunda daha yüksek sayıda sayıda olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışmada, vajen pH'sı bazik aralığa yükseltildiğinde dinoproston ovülün etkinliğinin artıp artmadığı araştırılmıştır. Yapılan deneylerde, vajinanın sadece 20 saniye süreyle hijyenik içme suyuyla (pH:7.9) yıkanmasının bile vajenin pH seviyesini artırdığı tespit edilmiştir. Artan pH seviyesiyle birlikte dinoprostonun daha etkili çalıştığı gözlenmiştir. Yıkama yapılan grupta daha güçlü ve yoğun kasılmalar meydana gelmiş ve dinoproston öncesi ve sonrası Bishop skor farkı vajenin yıkandığı grupta daha yüksek bulunmuştur. İstatistiksel fark saptanmamış olmasına rağmen, vajenin yıkandığı grupta daha yüksek vajinal doğum oranı elde edilmiştir. Bununla birlikte, artan etkinlik benzer oranda taşisistol ve akut fetal distresle ilişkili olmasına rağmen, APGAR skorlarında ve Yeni Doğan Yoğun Bakım ihtiyacında bir artışa neden olmamıştır. Hasta sayısı ve pH ölçüm hassasiyeti artırılarak yapılacak olan yeni çalışmalar literatüre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Dinoprostone ovule used for cervical ripening has been shown to be better activated in basic environment in in vitro studies. The aim of this study was to increase the efficacy of dinoprostone ovule by increasing the vaginal pH with vaginal washing, which is an easy and feasible method, to accelerate the time to active labor and to evaluate the postpartum effects. Materials and Methods: The study was conducted between 01.12.2022-01.03.2023 in the Gynecology and Obstetrics Clinic of SBU Bursa High Specialization Training and Research Hospital. Prospective clinical observational study was planned. Using the G-Power 3.1 program for sample calculation, a total of 100 pregnant women were included in the study with 95% CI and 80% power. Patients who were admitted to the delivery room with an indication for delivery and who were decided to be administered dinoprostone vaginal ovule by specialist physicians who were unaware of the study were included. Patients with a Bishop score below 5, no fetal pathology and no water breaking were included. After the information of the control group patients was recorded, dinoprostone vaginal ovule was placed in the posterior fornix of the vagina. Patients selected for the vaginal washing group were subjected to vaginal washing before insertion of dinoprostone vaginal ovule. Vaginal pH was measured and recorded with pH indicator paper before and after washing. Results :Variables were expressed as mean ± standard deviation or median (minimummaximum) values as descriptive statistics. Categorical variables were presented with frequency and related percentage values. Normality assumption was evaluated by Shapiro Wilk test. Student t-test was used to compare normally distributed quantitative data between two groups, and Mann Whitney-U test was used to compare nonnormally distributed quantitative data between two groups. Chi-square, Fisher's Exact test or Fisher Freeman Halton test were used for the relationships between categorical data. Analyses were performed in SPSS 22.0 program and significance level was accepted as p=0.05. 57% of the patients had normal vaginal delivery and 47% had cesarean section. There was no statistically significant difference in age, BMI, gravida, parity and nulliparity between the patients with and without vaginal washing. Vaginal pH before ix Dinoprostone ovulation was 5 (4-6) in the vaginal wash group and 6.5 (5-8) after washing. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of duration of ovulation, post-ovulation Bishop score, duration of active labor, duration of stage 2, oxytocin use and intensity of contraction. The Bishop's difference score was statistically significantly higher in the group that underwent vaginal irrigation before Dinoprostone ovulation (p:0.016), while the number of complications including tachysystole and acute fetal distress was higher in the control group, but no statistically significant difference was found. Conclusion: In this study, we investigated whether the efficacy of dinoprostone ovule is increased when the pH of the vagina is raised to the basic range. In the experiments, it was found that even washing the vagina with hygienic drinking water (pH:7.9) for only 20 seconds increased the pH level of the vagina. With an increased pH level, dinoprostone was found to work more effectively. Stronger and more intense contractions occurred in the washed group and the difference in Bishop score before and after dinoprostone was higher in the washed group. Although there was no statistical difference, the vaginal delivery rate was higher in the vaginal irrigation group. However, although increased efficacy was associated with a similar rate of tachysystole and acute fetal distress, it did not lead to an increase in APGAR scores and the need for Neonatal Intensive Care Unit. Further studies by increasing the number of patients and pH measurement accuracy will contribute to the literature.