Aeroelastic analyses of an unmanned helicopter
İnsansız bir helikopterin aeroelastik analizleri
  1. Tez No: 798469
  2. Yazar: ALAADDİN FURKAN UZUNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aeroelastisite, İnsansız Helikopter, Çırpınma, Theodorsen, Loewy, Aeroelasticity, Unmanned Helicopter, Flutter, Theodorsen, Loewy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Kapsamlı helikopter analiz araçlarında helikopter palleri burulma yönünde rijit kirişler olarak modellenebilmektedir ancak bilinmektedir ki helikopter palleri son derece esnek yapılardır. Bu tezin ana amaçlarından birisi de palin esnek yapısından kaynaklanan burulmanın helikopterin performans özelliklerine etkisini araştırmak ve rijit pal varsayımının ne kadar geçerli bir varsayım olduğunu sorgulamaktır. Analizleri gerçekleştirebilmek için aerodinamik yükler Pal Elemanı Momentum Teorisi (İng. Blade Element Momentum Theory) kullanılarak hesaplanmıştır. Esnek pal analizleri sırasında aerodinamik yüklerin sebep olduğu burulma aerodinamik yük dağılımını etkilemiştir. Öte yandan, rijit pal varsayımında herhangi bir burulma olmadığı için aerodinamik yük dağılımında bir değişme olmamıştır. Rijit ve esnek pal yapısı için deniz seviyesinde ve yatay düzlemde sabit hızdaki uçuş noktalarını elde eden bir kod yazılmış olup, bu kodun rijit ve esnek pal için tek farkı esnek palin tecrübe ettiği burulmadan dolayı aerodinamik yük dağılımının etkilenmesidir. Tezin ikinci kısmında ise zamandan bağımsız aerodinamik yükler, Theodorsen'in ve Loewy'nin zamana bağlı aerodinamik teorileri ile Loewy'nin teorisinin değiştirilmiş bir hali referans alınan palin çırpınma analizleri için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In helicopter comprehensive analysis tools, helicopter blades could be modeled as rigid beams in torsional direction; however, it is well known that helicopter blades are very flexible structures. One of the main purposes of this thesis is to analyze the effects of torsional twist on the helicopter's performance characteristics and to examine validity of rigid blade assumption. To perform the analyses, aerodynamic loads are calculated by using blade element momentum theory. In elastic blade analyses, aerodynamic loads cause a torsional twist which increments aerodynamic load field on the blade. On the other hand, there is no torsional twist and aerodynamic load increment in the rigid blade assumption. A trim code is written to obtain trim points for a level flight at sea level by using rigid and elastic blade in which the only difference is the torsional twist and aerodynamic increments due to the torsional twist. In the second part of the thesis, flutter analyses are conducted for the reference blade by using steady aerodynamic loads, Theodorsen's, Loewy's and a modified version of Loewy's unsteady aerodynamic theories.