3. basamak bir dal hastanesinde COVİD-19 farkındalığı ve maruziyetinin değerlendirilmesi
Evaluati̇on of COVİD-19 awareness and exposure in a step 3 branch hospital
  1. Tez No: 798470
  2. Yazar: HAYRİYE AŞCI KAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERTEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Sağlık Çalışanı, Farkındalık, Bilgi Düzeyi, Temas, COVID-19, Healthcare Professional, Pandemic, Awareness, Knowledge Level
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı uzayan pandemi süreci ile birlikte tükenmişlik gösteren ve özveri ile çalışan sağlık çalışanlarının milyonlarca insanın hayatını tehdit eden bir halk sağlığı sorunu haline gelen COVID-19' a maruziyetinin değerlendirilmesi ve bilgi düzeylerini ölçerek, bilgi düzeyine etki eden faktörleri bulup süreçle ilgili giderilmesi gereken sorunlara dikkat çekmektir. Materyal-Metod: Çalışmamız kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma olup SBÜ Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi etik kurul onayı alınarak, COVID-19 PCR pozitifliği saptanan hastanemiz sağlık çalışanlarının maruziyet ve bilgi düzeyini ölçmek için anket hazırlandı. 05/2021-04/2022 tarihleri arasında COVID-19 PCR testi pozitif gelen 830 sağlık çalışanına ulaşılmaya çalışıldı. Gönüllülük esasına göre hareket edildi ve 359 anket dolduruldu. 32 sorudan oluşan ankette katılımcıların demografik bilgilerini sorgulayan 9 adet soru, COVID-19 bilgi düzeyini ölçmek için 22 adet soru ve aşı hakkında görüşlerin sorgulandığı 1 adet sorudan oluşmaktaydı. Bulgular: Çalışmamıza gönüllü olan 359 kişi demografik bilgilere göre sınıflandırıldıktan sonra bilgi düzeyler arasında fark olup olmadığı araştırıldı. Evli olanlar, çocuk sahibi olanlar ve medyan yaş olan 28'in üzerindekilerde istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Meslek grupları/çalışılan bölümler değerlendirildi. Hemşirelerin bilgi düzeyi diğer meslek gruplarından istatistiksel olarak daha düşük bulundu. Hemşirelerin medyan yaşı olan 26 ile iki gruba ayrılan hemşirelerde daha deneyimli hemşirelerle mesleğe yeni başlayanlar arasında istatistiksel fark görüldü. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ile Pandemi çalışanlarının bilgi düzeyi diğer bölüm çalışanlarından istatistiksel olarak daha yüksek iken Hematoloji çalışanlarının ise öngörülenin aksine daha düşük olduğu görüldü. Anket sorularının analizi yapıldı. İzlem için veriler değerlendirildi. Sonuç: Çalışmamızda COVID-19 ile ilgili mesleki deneyimi daha fazla, yaşı ≥28, evli ve çocuk sahibi bireylerin bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların çoğunluğunun yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olduğu fakat uygulamanın belirli yönlerinde boşluklar olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak COVID -19 hastalığı hakkında sağlık çalışanları güncel veriler doğrultusunda sürekli mesleki eğitimlerle desteklenmeli, bilgi içerikli eğitimlerin yanı sıra davranış ve tutumların değiştirilmesine yönelik planlamalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Our study aims to evaluate the exposure rates and the level of knowledge of healthcare professionals on COVID-19 and find the factors that are related to their exposure rates and level of knowledge. Material-Method: Our study, a cross-sectional and descriptive study, was conducted at the Oncology Training and Research Hospital after ethics committee approval. A questionnaire was prepared to measure the exposure and knowledge level of our hospital health workers who were diagnosed with COVID-19. 830 healthcare workers who were diagnosed with COVID-19 between May 2021 and April 2022 were reached. Acting voluntarily, 359 questionnaires were filled. The questionnaire had 32 questions, of which 9 questions were about the demographic data, 22 questions to evaluate the knowledge of COVID-19, and 1 question was about COVID vaccine. Results: After 359 volunteers for our study were classified according to demographic data, the difference between their knowledge levels was assessed. It was found to be statistically significant in those who were married, had children, and were over the median age of 28. Occupational groups/departments were evaluated. It was found that nurses were statistically lower than other occupational groups. There was a statistical difference between the more experienced nurses and the newcomers to the profession among the nurses (median age: 26 years). Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology and Pandemic workers were statistically higher in terms of COVID-19 exposure than other workers, while Department of Hematology workers was found to be lower. Survey questions were analyzed. Data were evaluated for follow-up. Conclusion: In our study, it was observed that the level of knowledge of individuals with more professional experience about COVID-19, age ≥28, married and having children is higher. It was determined that the majority of the participants had sufficient knowledge and awareness, but there were gaps in certain aspects of the practice. In conclusion, it is necessary to ensure that healthcare professionals have the right information with appropriate information sources, to ensure that they have up-to-date information with continuous education programs, to reinforce sufficient theoretical knowledge with practical training, to enhance patient-healthcare worker safety, and to plan for transferring all these information into practice.