Osmanlı ordusunda sahra topçuluğu (1875-1914)
Field artillery in Ottoman army (1875-1914)
  1. Tez No: 798555
  2. Yazar: YASİN UFUK ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ÖZLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sahra Topçuluğu, Sahra Topları, Tophane-i Amire, Sahra Topları ile Mühimmatın İhracat ve İmalatı, Alman Askeri Heyeti, Krupp fabrikası, Sahra Topçularının Talim ve Terbiyesi, Osmanlı Sahra Topçu Muharebeleri, Field Artillery, Field Cannon, Tophane-i Amire, Export and Manufacturing of Field Cannon and Ammunition, German Military Delegation, Krupp factory, Training and Education of Field Artillery, Ottoman Field Artillery Battles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Sahra topları, muharebe alanında piyade ve süvari birliklerine ateş desteği sağlamasının yanı sıra dağ, kale ile istihkâmlarda kullanılan küçük çaplı ve manevra kabiliyeti yüksek olan silahlardır. Osmanlı ordusunda da klasik dönemden itibaren kullanımı yaygın olan sahra topları, zamanla kendi profesyonel sınıfı teşkil etmiş ve harp meydanlarında muharebelerin sonucuna tesir eden bir unsur olmuştur. 19. yüzyılda meydana gelen sanayii devriminin harp sanayiine tesiri neticesinde büyük çelik fabrikaları tarafından muhtelif çap ve ebatlarda sahra topları imal edilmiştir. Uzman bir topçu sınıfına sahip olan Osmanlı ordusu, 19. yüzyılın son çeyreğinde muharebelerde aldığı yenilgilerinden sonra bilhassa sahra topçuluğunu hem yeni usul topların tedariği ve üretimi hem de sahra topçu sınıfını talim ve terbiye etme teşebbüsleri içerisinde bulunmuştur. Alman askerî heyetinin tesiriyle Krupp fabrikasından geniş ölçekli sahra topları, mühimmat ve teçhizat ithal edilerek sahra topçu sınıfı, Alman askerî doktrinleri doğrultusunda talim ve terbiye edilmiştir. Bunun yanında fabrikalardan imalat için tezgâh ve çeşitli araç gereçler de satın alınarak Tophane-i Amire sanayii tesislerinde küçük çapta top ve mühimmatının üretimi yapılmıştır. Bu çalışmada 19. yüzyılın son çeyreğinden birinci dünya savaşına kadar olan zamanda Osmanlı ordusunun sahra topçuluğunda yapılan yenileşme hareketlerinin gerek ihracat ve imalat gerekse yeni usulde talim ve terbiye edilen sahra topçu birliklerinin harp alanında muharebeye etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Field guns are small calibre and highly manoeuvrable weapons used in mountains, fortresses and fortifications, as well as providing fire support to infantry and cavalry units on the battlefield. Field cannons, which were widely used in the Ottoman army since the classical period, formed their own professional class in time and became a factor affecting the outcome of battles on the battlefields. In the 19th century, as a result of the impact of the industrial revolution on the war industry, field guns of various diameters and sizes were manufactured by large steel factories. The Ottoman army, which had a specialised artillery class, after the defeats it suffered in the battles in the last quarter of the 19th century, made attempts both to supply and manufacture new style cannons and to train and educate the field artillery class. Under the influence of the German military delegation, large-scale field guns, ammunition and equipment were imported from the Krupp factory, and the field artillery class was trained and educated in line with German military doctrines. In addition, looms and various tools and equipment were purchased from the factories for manufacturing, and small-scale artillery and ammunition were produced in the industrial facilities of Tophane-i Amire. 19 In this study. it has been tried to determine the effects of the innovation movements made in the field artillery of the Ottoman army from the last quarter of the century to the first world war on the battlefield of field artillery units trained and trained in both export and manufacturing as well as in the new method.