Hemovijilans hemşirelerinin gelişen rolü ve değişime karşı tutumlarının incelenmesi
Examining of the evolving role of hemovigilance nurses and their attitudes towards change
  1. Tez No: 798554
  2. Yazar: SİNEM KARACAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemovijilans hemşireliği, Değişime karşı tutum, Hemovijilans hemşirelerinin gelişen rolü, Hemovijilans, hemovigilance nursing, attitude towards change, evolving role of hemovigilance nurses, hemovigilance
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç; Araştırma hemovijilans hemşirelerinin gelişen rolü ve değişime karşı tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem;“Hemovijilans hemşirelerinin gelişen rolü ve değişime karşı tutumlarının incelenmesi”konulu çalışmaya ilişkin analizler, IBM SPSS Statistics 23 paket programı aracılığıyla yapılmıştır. Analizlere esas olmak üzere; gönüllü 45 hemovijilans hemşiresinin Prof. Dr. Şeyda Seren İNTEPELER tarafından 2005 yılında geliştirilerek geçerlilik ve güvenirliliği hesaplanmış olan 29 maddeden oluşan ve 5'li likert tipi bir ölçek olan“Değişime Karşı Tutum Ölçeği (DKTÖ)”kullanılmıştır. Örneklem grubuna ölçek sorularına ilave olarak Sosyo-Demografik Özelliklere ilişkin 4 soru, Çalışma Yaşamına İlişkin Özelliklere ilişkin 5 soru, Değişimi Etkileyen Diğer Faktörlere ilişkin 9 soru sorulmuştur. Bulgular; Araştırmaya 45 hemovijilans hemşiresi katılmıştır ve tamamı hastanelerin hemovijilans biriminde çalıştığını beyan etmiştir. Hemovijilans hemşireleri sosyo- demografik özellikleri incelendiğinde yaş olarak %53,3'ü 41 ve üstü yaşlarda olduğu, cinsiyet olarak %95,6'sı kadın, %4,4'ü erkek olduğu, medeni durum olarak %86,7'si evli olduğu ve eğitim durumlarında ise %51,1'i lisans mezunu, %35,6'sı yüksek lisans mezunu olduğu bulunmuştur. Hemovijilans hemşireleri çalışma yaşamına ilişkin özellikleri bakımından %40,0'ı eğitim ve araştırma hastanesinde, %31,1'i devlet hastanesinde, %17,8'i üniversite hastanesinde ve %11,1'i özel hastanede çalıştığı bulunmuştur. Meslekte çalışma yılı olarak %46,7 'si 21 yıl veya daha fazla çalıştığı, %33,3'ünün 11 ile 20 yıl arasında çalıştığı bulunmuştur. Hemovijilans biriminde çalışma süresi olarak %53,3'ünün 4 yıl veya daha fazla çalıştığı ve %37,8'i 5 ile 9 yıl arasında çalıştığı bulunmuştur. Hemovijilans hemşireleri değişimi etkileyen faktörler açısından incelendiğinde mesleki değişimleri %25.2'lik oranla hizmet içi eğitim, kılavuz ve rehberler, %22,3ü internet ile takip ettikleri bulunmuştur. Hemovijilans ile ilgili kongre ve seminerlere katılım %35,6'ı evet, %31,1'i hayır cevabını verdiği bulunmuştur. Hemovijilans hemşireliğine yönelik özel bir eğitime katılım %66,7'si hayır, %33,3'nün evet olarak bulunmuştur. Araştırmamızda hemovijilans hemşirelerinin DKTÖ'de toplamda 51 ile 109 arasına değişen puanlar aldığı ve ortalamanın 94,84±11,40 olduğu görülmüştür. Sonuç; Hemovijilans hemşirelerinin değişime karşı tutumlarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemovijilans hemşirelerinin sosyo-demografik özellikleri, çalışma yaşamı, değişimi etkileyen diğer faktörlere ilişkin bazı özellikleri hemovijilans hemşirelerinin değişime karşı tutumlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim; The research was conducted to determine the evolving role of hemovigilance nurses and their attitudes towards change. Material and Method; Analyzes of the study titled“examining of the evolving role of hemovigilance nurses and their attitudes towards change”were made through the IBM SPSS Statistics 23 package program. Based on the analysis, The“Attitude Towards Change Scale”, which was developed by Prof. Dr.Seyda Seren INTEPELER in 2005 and is a 5-point Likert-type scale consisting of 29 items, the validity and reliability of which was calculated, was applied to 45 volunteer hemovigilance nurses. In addition to the scale questions, 4 questions on Socio-Demographic Factors, 5 questions on Work Life Factors, and 9 questions on Other Factors Affecting Change were asked to the sample group. Results; 45 hemovigilance nurses participated in the study and all of them declared that they work in the hemovigilance unit of the hospitals. When the socio-demographic factors of hemovigilance nurses were examined, It was found that 53.3% were 41 and over in terms of age, 95.6% were female, 4.4% were male in terms of gender, 86.7% of them were married in terms of marital status, and in terms of education 51.1% had a bachelor's degree, 35.6% of them had a master's degree. In terms of the factors of hemovigilance nurses working life,it was found that 40.0% worked in a training and research hospital, 31.1% in a state hospital, 17.8% in a university hospital and 11.1% in a private hospital. It was found that 46.7% of them worked for 21 years or more, and 33.3% of them worked between 11 and 20 years in terms of working years. In terms of working time in the hemovigilance unit, it was found that 53.3% worked for 4 years or more and 37.8% worked between 5 and 9 years. When hemovigilance nurses were examined in terms of the factors affecting the change, it was found that they followed the professional changes with 25.2% of in-service training, guides and manuals, and 22.3% of them via the internet. It was found that 35.6% of the hemovigilance nurses answered yes and 31.1% answered no regarding the participation in congresses and seminars related to hemovigilance. It was found that 66.7% answered no and 33.3% answered yes regarding participation in a special training for hemovigilance nursing. In our study, it was seen that hemovigilance nurses received scores ranging from 51 to 109 in the Attitudes Towards Change Scale and the mean was 94.84±11.40. Conclusion; It was determined that hemovigilance nurses' attitudes towards change were at a high level. Socio-demographic characteristics, working life, some charachteristics of other factors affecting change affect hemoviligence nurses' attitudes towards change.