Osmanlı Devleti'nin son döneminde yayınlanan tasavvufî bir dergi: Mekârimü'l Ahlâk
A sufistic journal published in the last period of the Ottoman Empire: Mekârimü'l Ahlâk
  1. Tez No: 798591
  2. Yazar: BETÜL TOLAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Mekârimü'l Ahlâk, II. Meşrutiyet, Ahlâk, Dergi, Mysticism, Mekârimü'l Ahlâk, II. Constitutional, Morality, Magazine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Mekârimü'l Ahlâk dergisi, II. Meşrutiyet döneminde haftalık olarak yayımlanan tasavvufî/ahlâkî bir dergisidir. Derginin sahibi ve başyazarı Hafız Mehmed Tevfik Efendi'dir. Derginin ilk sayısı 1908 yılında, son sayısı da 1909 yılında yayımlamıştır. Haftalık olarak yayımlanan bu dergi kısa ömürlü olmuş ve 30. sayı sonunda yayın hayatına son vermiştir. Dergi, tasavvuf ve ahlâk konuları başta olmak üzere dinî, siyâsî, edebî, sosyal, kültürel ve güncel konularda yazılan makalelerden oluşmaktadır. Derginin özel bir yazar kadrosu bulunmamaktadır. Bu sebeple isteyen herkes dergiye yazı gönderebilmektedir. Okuyucu kitlesi ise toplumun her kesiminden insanlardan oluşmaktadır. Bu tezin birinci bölümünde, diğer tasavvufî dergiler hakkında bilgi verildikten sonra Mekârimü'l Ahlâk dergisinin özellikleri, yazarları, makaleleri hakkında detaylı incelemeler yapılmıştır. Daha sonra ise konu, yazar ve kronolojik fihrist detaylı şekilde tablolaştırılmıştır.Tezin ikinci bölümünde dergide geçen yazılar tasavvuf ilmi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son olarak ise dergide yayımlanan bazı makalelerden örnekler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Mekârimü'l Ahlâk was a weekly spiritual and mystical magazine that was printed during the second constitutional era of Ottoman Empire. Hafiz Mehmed was the owner of the magazine, and also worked as editor-in-chief. The first issue was published on 1908 while the final issue was printed on 1909. Mekârimü'l Ahlâk was issued once a week and unfortunately did not have a long life. It shut down it's doors after publishing 30 issues. While the magazine covered mostly mysticism and morality articles, it also produced political, literary, social, cultural and contemporary articles. The magazine did not have a permanent list of writers or staff, hence anyone could send in their writings to get it published. The readership of Mekârimü'l Ahlâk was coming from all demographics. The first part of this thesis starts with exploring some other magazines that covered similar topics, and it continues with detailed study of Mekârimü'l Ahlâk's characteristics, writers and the articles that gotten published. A detailed chronological index of the subjects and writers can be seen at following sections of the thesis.