Örgüt ikliminin işgörenlerin performans ve motivasyonlarına etkisinin incelenmesi (spor teşkilatlarına yönelik bir araştırma)
Investigation of the effect of organizational climate on the performance and motivation of employees (A study on sports organizations)
  1. Tez No: 798737
  2. Yazar: SEFA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ULUCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Performans, Motivasyon, Spor Teşkilatı, Organizational Climate, Performance, Motivation, Sport Organization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, bir kamu spor teşkilatı olan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın taşra yapılanmalarında görev yapan çalışanların algıladıkları örgüt ikliminin iş performanslarına ve motivasyonlarına olan etkisinin incelenmesidir. Bu kapsamda araştırmanın evrenini iç anadolu bölgesinde yer alan 13 ildeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri birimi çalışanları, örneklemini ise; bu illerde görev yapan ve tesadüfi örneklem yolu ile seçilen 502 kişi oluşturmaktadır. Çalışma ilişkisel tarama modeli kullanılmış nicel bir araştırmadır. Araştırmada ölçme aracı olarak ''Kişisel Bilgi Formu'',“Örgüt İklim Ölçeği”,“İş Performansı Ölçeği”ve“İş Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçeklerin tamamı 5'li likert türündedir. Verilerin analizinde istatistik paket programı SPSS.25 kullanılmıştır. Elde edilen veriler normal dağılım gösterdiğinden çalışmada parametrik testlerden faydalanılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkları inceleyebilmek için ikili karşılaştırmalarda bağımsız örneklem T testinden, çoklu karşılaştırmalarda ise Anova (Tukey ve Tamhane's T2) testlerinden yararlanılmıştır. Örgüt ikliminin iş performansına ve iş motivasyonuna etkilerini belirlemek için regresyon analizi yapılmıştır. Faktörler arasındaki ilişkileri belirlemek için ise korelasyon analizi yapılmıştır. Analizler neticesinde çalışanların örgüt iklimi, iş performansı ve motivasyon algılarının cinsiyet ve unvan değişkenine göre anlamlı fark oluşturmadığı görülürken medeni durum, yaş, eğitim ve çalışma yılı değişkenlerinde ise anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Katılımcıların örgüt iklimi ortalamalarının orta düzeyde, iş performansı ve motivasyon ortalamalarının ise yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çalışanların örgüt iklimi algılarının performans ve motivasyonları üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca iş performansı ile içsel motivasyon arasında yüksek düzeyde ve oldukça güçlü bir ilişki olduğu da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
T The aim of this research is to examine the effect of the organizational climate perceived by the employees working in the rural structures of the Ministry of Youth and Sports, a public sports organization, on their job performance and motivation. In this context, the universe of the research consists of the employees of the Sports Services unit of the Provincial Directorate of Youth and Sports located in 13 provinces in the Central Anatolia region, and the sample is; consists of 502 people working in these provinces and selected by random sampling. The research is a quantitative research in which the relational screening model is used. The ''Personal Information Form'', ''Organizational Climate Scale'', ''Job Performance Scale'' and ''Job Motivation Scale'' were used as measurement tools in the present study. All the scales are in 5-point Likert type. The statistical package program SPSS.25 was used in the analysis of the data. Parametric tests were used in the study since the obtained data showed a normal distribution. In order to examine the differences between the variables, independent sample T test was used in paired comparisons and Anova (Tukey and Tamhane's T2) tests were used in multiple comparisons. Regression analysis was performed to determine the effects of organizational climate on job performance and job motivation. Correlation analysis was performed to determine the relationships between the factors. As a result of the analyses, it was observed that the organizational climate, job performance and motivation perceptions of the employees did not make a difference based on the variables of gender and title, while differences were found based on the variables of marital status, age, education and working year. It was determined that the organizational climate averages of the participants were at a medium level, while their job performance and motivation averages were at a high level. It has been concluded that the organizational climate perceptions of the employees have a positive and significant effect on their performance and motivation. In addition, it has been determined that there is a high level and quite strong relationship between job performance and intrinsic motivation.