Baş boyun karsinomu için eş zamanlı entegre ek doz yöntemi kullanılan YART ve VMAT planlarının gama analizi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of gamma analysis results of IMRT and VMAT plans using simultaneous integrated boost technique for head and neck carcinoma
- Tez No: 798736
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTUNÇ ATEŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: EPID, Gama Analizi, SIB, VMAT, YART, EPID, Gamma Analysis, IMRT, SIB, VMAT
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
BaĢ boyun kanserinde tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi de radyoterapidir. Bu çalıĢmanın amacı, doz hacim histogramları verilerini kullanarak Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi ve Volumetrik Modülasyonlu Ark Terapi tedavi yöntemlerinin kritik organların aldığı dozların değerlendirilmesi ve bu iki tedavi yönteminin Kalite Güvenirliği ölçümlerinin incelenmesidir. ÇalıĢmanın birinci kısmında, 17 baĢ boyun kanseri tanılı hastaya ayrı ayrı 7 alan YART ve planar ve co-planar 3 çift arklı VMAT planlamaları Eclipse® Tedavi Planlama Sistemi ile yapılmıĢtır. YART ve VMAT teknikleri, aynı fraksiyonda farklı doz Ģemalarının uygulanması adına ek doz yöntemi ile birlikte uygulanmıĢtır. Yüksek riskli lenf nodlarına ve düĢük riskli lenf nodlarına farklı dozlar reçete edilerek planlanan hedef hacimlerin bu dozun %95'ini alacak Ģekilde tedavi planları normalize edilmiĢtir. Radiation Therapy Oncology Group tarafından belirlenen kritik organ doz sınırlamalarına göre tedavi alanında yer alan her bir kritik organın aldığı doz, tedavi planlama aĢamasında doz hacim histogramı üzerinden kontrol edilmiĢtir. Doz verileri, maksimum ve ortalama doz değerleri kaydedilip istatistiksel açıdan incelenmiĢtir. YART ve VMAT planlamaları sonucunda her iki tedavi tekniğinin risk altındaki organ doz limitleri bakımından sol optik sinir hariç istatistiksel olarak anlamlı bir farkının olmadığı sonucuna ulaĢılmıĢtır (p>0,05). YART yönteminin özellikle orbita bölgesinde VMAT'a göre daha avantajlı olduğu gözlemlenmiĢtir. Bunun dıĢında kalan kritik organ değerlenmesi için iki teknikten birinin klinik koĢullarına göre tercih edilebileceği sonucuna ulaĢılmıĢır. ÇalıĢmanın ikinci kısmında, YART ve VMAT planlarının doğruluğunu kontrol etmek için gama analizi değerlendirmesi doz farkı %3 ve doz mesafe uyumu 3 mm global kriterine göre yapılmıĢ olup gama geçiĢ oranı %95 olan planlar kabul testinden geçmiĢtir. Tüm değerlendirmeler neticesinde gerekli kriterlerin sağlandığı ve iki tedavi yönteminin birbirine göre uyumlu olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
One of the preferred treatment methods in head and neck cancer is radiotherapy. The aim of this study was to evaluate the doses received by critical organs by IMRT and VMAT treatment modalities using dose volume histograms and to examine the Quality Assurance measurements of these two treatment modalities. In the first part of the study, 7 fields of IMRT and VMAT with planar and coplanar 3 double arcs were planned with Eclipse® TPS for 17 patients diagnosed with head and neck cancer. The IMRT and VMAT techniques were applied in combination with the Simultaneous Integrated Boost dose method in order to apply different dose schemes in a same fraction. Different doses were prescribed to highrisk lymph nodes and low-risk lymph nodes, and treatment plans were normalized so that the Planning Target Volume received 95% of this dose. The dose received by each critical organ in the treatment area according to the critical organ dose limitations determined by the RTOG was checked on the DVH during the treatment planning phase. Dose values were recorded and analyzed statistically. As a result of IMRT and VMAT planning, it was concluded that there was no statistically significant difference in the OAR dose limits of both treatment techniques, except for the left optic nerve (p>0.05). It was observed that the IMRT method was more advantageous than VMAT, especially in the orbital region. For the rest of the critical organ evaluation, it was concluded that one of the two techniques can be preferred according to clinical conditions. In the second part of the study, gamma analysis evaluation was performed to verify the accuracy of IMRT and VMAT plans using global criteria of 3% DD and 3 mm DTA. Plans with a gamma pass rate of 95% passed the acceptance test.